Kdo to tu švindluje?

Kdo to tu švindluje?

Kdo to tu švindluje?

Za účasti prezidenta a předních antienvironmentalistů (jak jim říká Václav Klaus) se ve čtvrtek promítal v pražském kině Blaník film Velký podvod s globálním oteplováním od britského novináře a režiséra Martina Durkina. Že oponuje Goreově Nepříjemné pravdě, je jasné už z titulu, že je ještě demagogičtější, to dodávám já. Jestli tohle má být platný argument v boji za lidskou svobodu, tak potěš pánbů.


Něco mají ty dva filmy společného. Svižné tempo, jednoznačné a nepochybující přesvědčení o vlastní pravdě a žonglování grafy, které tu pravdu dokazují. Vtipné je, že dokazují pokaždé zcela opačnou pravdu. Nepříjemná pravda tvrdí, že za nárůst teplot může obsah oxidu uhličitého v atmosféře a dokládá to grafy. Klimatický švindl dokazuje, že to tak vůbec není a jednoznačná souvislost je jen se sluneční aktivitou. Také to dokládá grafy a dodává, že omezovat průmysl a snižovat emise je proto naprostý nesmysl. Soudcovat to neumím, jen bych se odkázal na odborný klimatologický server, kde vyšla recenze filmu, nebo populárnější článek z Timesů, který ho věru také nechválí.
Co ale posoudit umím, je míra demagogie. V Goreově filmu mi vadilo jednoznačné spojování hurikánu Katrina s globálním oteplováním (emocionálně účinné, ale neprokázané) nebo obrázky naznačující, že New York bude co nevidět pod vodou, i když i krizové scénáře předpovídají radikální zvýšení hladin moří v řádu přinejmenším desítek až stovek let. Durkin je v tomhle směru ale o dvě třídy lepší. Pomíjím drobné neférovosti v argumentaci, těch je mnoho, ale třeba tvrzení, že globální oteplení by nebyla žádná katastrofa, protože když se podobně oteplilo ve středověku, zrálo v Anglii víno a stavěly se úžasné katedrály, za pozornost stojí. Jaksi se už nedodává, že tehdy se počet obyvatel zeměkoule počítal nanejvýš na desítky miliónů a nehrozil přesun stamiliónů ekonomických a environmentálních uprchlíků z neobyvatelných oblastí. Tohle víno by v Británii chutnalo nejspíš dost hořce.
Stejně tak, když se režisér pokouší diváka dojmout tím, že kvůli podlým environmentalistům a klimatologům musí být Afričané chudí a umírat na rakovinu, jde o jasnou manipulaci. Podle Durkina věřícím klimatologického náboženství totiž jde jen o moc a granty a zakazují Africe využívat fosilní zdroje. Proto musí Afričané topit dřevem, což je velmi nezdravé, případně užívat málo účinné sluneční panely. Obé je tu názorně předvedeno s obrázky. Jenže kamna v chýši a solární panel na střeše pralesní ordinace nemají v Africe proto, že jim environmentalisté v rámci boje proti lidské svobodě zakázali zásuvku, ale proto, že k ní nevedou dráty. A fosilní zdroje mohutně těží nadnárodní společnosti, které vcelku pochopitelně na rozvoj infrastruktury v Africe kašlou. To je hlavní důvod, proč Afričané nemohou své zdroje využívat. V poslední třetině demagogie raketově přibývá a ten film si už jen škodí sám.
Ostatně posuďte sami. Zhlédnout ho můžete velmi snadno, stačí do Googlu zadat The Great Global Warming Swindle. Kritické odkazy naopak najdete na stránkách Hnutí Duha. Hezkou zábavu.