Co přinesl den (čtvrtek 28. května)

Co přinesl den (čtvrtek 28. května)

Co přinesl den (čtvrtek 28. května)

V NĚMECKU SE VAJÍČKA NEHÁZELA / ČSSD v roli ukřivděných neviňátek / To zvířátko za nic nemůže / Podle ministra pro rovnost a bratrství Kocába by třetinu politiků měly tvořit ženy

V NĚMECKU SE VAJÍČKA NEHÁZELA / ČSSD v roli ukřivděných neviňátek / To zvířátko za nic nemůže / Podle ministra pro rovnost a bratrství Kocába by třetinu politiků měly tvořit ženy

Noviny jsou plné „vajíčkové smršti“ u Anděla. ČSSD tentokrát zareagovala zcela pragmaticky (prezentovala se v pozici ukřivděných neviňátek; přitom na eskalaci politického napětí v zemi má ona i její nesnesitelný a arogantní předseda lví podíl) a nepochybně tím získá do volební kampaně na poslední chvíli body. Pozoruhodný je zejména výkon PR týmu ČSSD: přinutit předsedu strany k mediálně přitažlivému a racionálnímu jednání musí být něco jako jízda na mustangovi.
Poznámka Jana Rejžka v LN o „mediálně neohrabaném podvaječníkovi Dimunovi“ může být dost velký omyl. Taky si nemyslím, že by byla ČSSD celou událost komplet zinscenovala (tak jsem rozuměl například tomu, co říkal senátor Kubera). Stačilo, že ji využila a malinko přikrmila (viz případ Aeroflot). Pozoruhodná byla především důvěra zúčastněných funkcionářů ČSSD, že na ně s těmi vajíčky nepřiletí případně nějaká cihla.


Nechci jim křivdit, ale zdá se mi, že vynikají spíše jinými občanskými ctnostmi než hrdinstvím, proto je nasnadě podezření, zda to náhodou neměli nějak ošetřené. Rozhodně teď z toho, co se stalo, vytřískají maximum. Přitom podnět k nespokojenosti, který masovým vajíčkovým atakem vyvrcholil, byl legitimní a pochopitelný – nespokojenost s arogantním chováním Jiřího Paroubka.
Prohlášení Václava Klause, o němž jsem už psal, je teatrální a patetické: jde o „bezprostřední útok na elementární principy demokratické soutěže politických stran, kterou jako prezident republiky i jako občan jsem povinen hájit“; „nepostavíme-li se v této vážné chvíli všichni – od politiků až po média – jednoznačně na odpor projevům násilí proti politickým soupeřům, ponese neblahé následky celá naše společnost“. Klaus „vyzývá všechny slušné občany, aby veřejně odmítli tyto nebezpečné tendence a zabránili jim“. Prý „jde o demokracii“. Chce snad prezident vyhlásit stanné právo a vydat nějaký retribuční dekret? Bude trestné i „schvalování vajíčkového atentátu na Paroubka“? Ve skutečnosti by policie měla jen účinněji bránit projevům, které ČSSD znemožňují pořádat předvolební mítinky (např. házení vajíček a řev). Řeči o ohrožení demokracie jsou nesmírně přehnané, prezident jako Paroubkův spojenec jen rozehrává své politické hry a člověk se těžko brání dojmu, že za tím falešným a účelovým patosem jsou nekalé záměry.
K příměrům z doby, kdy se v Německu prodíral k moci Hitler, sáhl po sociálních demokratech i ministr vnitra Pecina. Server iDnes.cz cituje v té věci vyjádření českého historika, podle něhož by se akce neměla dramatizovat a srovnání nesedí: „V Německu se vajíčka neházela, protože po první světové válce byla vzácnou komoditou. Bylo jednodušší vzít kámen. A ty létaly z rukou zástupců obou stran, bojůvek německých nacistů i komunistů. Když někdo někomu nadává do nacistů a fašistů, neví, o čem mluví.“ Jistě, Hitler měl perfektně zorganizované bojůvky, ty sranda a vajíčka nezajímaly (a na jejich oponenty by taky obojí nebylo zabralo). V Německu tekla krev. Problém je jen v tom, že citovaný historik si nepřeje být jmenován vzhledem k tomu, že působí ve státní službě. Že se ten člověk nestydí, podává další velmi smutný doklad o žalostném stavu české historické obce.
Jiří Paroubek protestoval i proti tomu, že se na mítinku stal terčem pokusu o atak i jeho pes, ozdobený oranžovou šálou. Pokud je to pravda, k protestu se jednoznačně připojuji. To zvířátko za nic nemůže.
Právo zveřejnilo rozhovor s místopředsedou ODS Langrem (byl pochopitelně pořízen ještě před mítinkem u Anděla a Právu se moc hodilo ho otisknout právě teď). Langer, kryt poslaneckou imunitou, pronesl několik velmi výrazných charakteristik předsedy ČSSD. Kromě toho prohlásil: „Ten, kdo vnesl do české politiky zlobu, aroganci, urážky a negace byl právě Paroubek, Rath, Zaorálek a spol.“ To by chtělo upřesnit: zmínění to všechno dovedli takřka k dokonalosti, ale měli na co navazovat. Jak se chovala ODS k ČSSD a premiéru Špidlovi? Kdo to např. mluvil o „Vladimíru Iljiči Špidlovi“?
„Jen se podívejte na toho Žida“ zní ironický titulek článku Martina Hekrdly rovněž v Právu. Ten „Žid“ (obrazně řečeno) má být pronásledovaný a napadaný předseda ČSSD Paroubek. Pan Paroubek ovšem není pronásledován např. za svůj rasový původ, ale za svou nevychovanost, která je na rozdíl např. od rasového původu vlastností nabytou a hodnotově nikoli neutrální, nýbrž hodnotově zápornou, a dá se ještě v jeho věku, i když jistě dost obtížně, změnit.
Jinak je Jiří Paroubek na koni. V rozhovoru pro MfD roní krokodýlí slzy nad tím, jak je ukrutně a nespravedlivě pronásledován a nenáviděn. Je třeba v první řadě říci, že si to způsobil sám a že podobné nářky jsou nestydaté. A teprve v druhé řadě, že masové vajíčkové ataky omezují jednu politickou stranu v naplňování jejích zákonných práv (a tomu je samozřejmě třeba zabránit). Tamtéž zapřísahá šéfredaktor Čásenský Paroubkovy odpůrce, aby zanechali vajíčkových útoků: problém je v tom, že vajíčkové útoky se teď ČSSD docela hodí. Jejich aktuálnost opadne – aspoň na čas –, teprve až příští týden skončí volební kampaň do EP.


Podle ministra pro rovnost a bratrství Kocába by třetinu politiků měly tvořit ženy. Možná by pro začátek stačilo, kdyby třetinu politiků tvořili po všech stránkách schopní a inteligentní lidé. O to se ovšem ministerstvo pro rovnost a bratrství asi nedokáže postarat.

Daniel Kaiser otiskl v Lidových novinách pozoruhodný článek „Kroužkovat, kroužkovat, kroužkovat“. Se základní myšlenkou je nutné jednoznačně souhlasit. Článek taky poskytuje jasný návod: je třeba zásadně kroužkovat ty, které pan Kaiser doporučuje vynechat (Tošenovského, Cabrnocha), a v každém případě vynechat ty, které pan Kaiser doporučuje kroužkovat (Fajmona, Strejčka). Zahradil se do EP dostane tak jako tak a je to dobře: aspoň od něho bude v Česku na další čtyři roky pokoj.

AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK (Reflex online)
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala


K tématu:

Vajíčka a nacismus
Marek Stoniš: VAJÍČKA A NACISMUS (Reflex online, 29. 5. 2009)
Přirovnávat však vrhání vajec k projevu nacismu lze vysvětlit i omluvit vypjatostí situace i emocemi, které ji provázejí, ale...
Jan Šibík: Fotoreportáž TŘI DNY S PAROUBKEM (Reflex online, 29. 5. 2009)
Jan Šibík sledoval předvolební tažení předsedy ČSSD a jeho týmu po českých městech. Teplice, Klatovy, Domažlice, Plzeň, Praha...



Související články:

Anketa: SCHVALUJETE HÁZENÍ VAJEC PO POLITICÍCH?
(Reflex online, 25. 5. 2009)
Co si o útocích vejci (rajčaty atp.) vůči politikům obecně, z jakékoli politické strany, myslíte vy?
Marek Stoniš: JEMNÁ LEŽ JIŘÍHO PAROUBKA
(Reflex online, 27. 5. 2009)
...v rozhovoru prohlásil, že „Reflex vyzývá k tomu, aby se na mě útočilo těžším kalibrem nežli vajíčky“. Z čeho tak pan Paroubek usuzuje?