Eiffelova věž v Paříži, Francie

Eiffelova věž v Paříži, Francie Zdroj: Reuters

Paříž statečně čelí trvalé hrozbě terorismu, turistů je rekordní počet, ale město se přesto změnilo

Když se 13. listopadu 2015 ponořila Paříž do hrůzy, kterou zde rozpoutali radikální islamisté, svět ustrnul. Teroristé zavraždili na různých místech 130 lidí a dalších téměř 370 jich bylo zraněno. Nejvíce obětí bylo při masakru na rockovém koncertu v klubu Bataclan. Od té doby zažila francouzská metropole další útoky islamistů a bylo zaregistrováno i mnoho dalších pokusů o ně. Paříž ale čelí hrozbě velmi statečně a turisté sem jezdí dál v obrovských počtech. Jenže život se pod vlivem hrozeb přece jenom změnil. Postupně a někdy i nenápadně.

Pařížané samozřejmě odmítají žít podle „pravidel teroristů“ a to samé dělají i turisté. Za první pololetí letošního roku navštívilo město 16,4 milionů turistů a to je vůbec nejvyšší počet za posledních deset let. Jenže život se přesto pod vlivem hrozeb změnil. Reportáž o tom přinesla francouzská verze zpravodajského webu The Local.    

„Když jsem v kině, mám dnes tendenci nekupovat si místa těsně za vchodem a když jsem v restauraci, nesednu si nikam, abych byl zády k oknu. Necítím se v bezpečí, podvědomě se pořád bojím,“ říká Aurore Humezová (39). „Je to hrozné,“ dodává.

Pařížané, jak píše web The Local, jsou dnes naprosto zvyklí na bezpečnostní zábrany před koncertními sály a galeriemi či na betonové sloupy na chodnících a u škol. Ty mají zabránit parkování aut, ve kterých by mohly být výbušniny.

 Běžnou součástí života jsou silně ozbrojení policisté a vojáci. Městská krajina je na některých místech doslova posetá ozbrojenci. Francie posílila armádu o 7000 lidí v rámci bezpečnostní protiteroristické operace Sentinelle.

Terčem útoků jsou v Paříži často právě policisté. Ti nosí neprůstřelné vesty a zbraně.

Turisté se musí podrobit bezpečnostním prohlídkám ve významných budovách, v katedrále Notre-Dame či při návštěvě slavné Eiffelovy věže.

   
Američtí turisté, Jeff Stieritz (35) a jeho žena Lauren (33 let) byli v Paříži už před sedmi lety. I oni v současnosti zaregistrovali všude více policistů. „Někdy vás myšlenky na útoky přepadnou, ale cítíme se bezpečně, tohle není Blízký východ,“ řekla Lauren.

Pařížané jsou ovšem obzvlášť opatrní v metru. Plakáty a výzvy z reproduktorů cestující opakovaně vyzývají k ostražitosti a okamžitému nahlášení podezřelých tašek, baťohů a balíčků. V minulém roce bylo proto nahlášeno v metru 2600 takových „podezřelých věcí“, což je dvojnásobek čísla z roku 2014.    

Šestapadesátiletý Stephane webu The Local pak řekl, že dnes takzvaně skenuje tváře lidí, aby zjistil, zda nejsou potenciálním rizikem. A připustil, že ho u toho přepadají rasistické předsudky, zejména pokud jde o muže, kteří by mohli být z arabských zemí. „Ano, vznikl určitý stereotyp, zejména u mladých lidí možného arabského původu,“ řekl Stephane.

Muslim Ahmed Alaya (28), kterého web oslovil ve čtvrti na východě Paříže, říká, že v posledních letech měl několikrát problém s „rasismem“ vůči své osobě. „Lidé si spojili islám s terorismem,“ tvrdil. 

Jiní Pařížané si ovšem odmítají připustit pocit, že něco se pod vlivem teroristických hrozeb pro ně změnilo. „Neměla jsem vůbec takový pocit, až když moji přátelé z ciziny kvůli obavám o svoji bezpečnost nepřijeli, jsem o tom začala přemýšlet,“ vysvětlila Vivien Chazellová (31).

Paříž tak podle webu The Local čelí dalším možným teroristickým útokům statečně a spořádaně. Přesto se život ve francouzské metropoli nenápadně mění.