vlak

vlak Zdroj: Profimedia.cz

České dráhy budou muset zrušit kvůli škrtům a splátkám asi 10 procent rychlíků

České dráhy teď nejenom zdražily některé jízdenky a zrušily část výhod pro své cestující, ale kvůli šetření a platbám za nakoupené vagóny budou muset podle informací Reflexu zrušit příští rok kolem desetiny všech rychlíků.

Peníze, které dostávají České dráhy od státu mají být podle současných návrhů kráceny přibližně o pět procent. Na to bude muset samozřejmě železniční dopravce reagovat a někde šetřit. Jenže současně ČD platí každý rok vysoké splátky za nákupy nových vagónů a jiné techniky, kterou si pořídily v posledních letech. Na tyto akce si také půjčily a teď samozřejmě musejí peníze vracet. Ta částka podle důvěryhodných zdrojů činí pět procent současného rozpočtu.

 

Protože se nedá předpokládat, že by České dráhy získaly nějaké další výjimečné příjmy, podle dopravních expertů budou muset v roce 2012 zrušit deset procent svých rychlíkových vlaků, které provozují. A informace Reflexu hovoří o tom, že se to bude týkat i některých spojů, které například zabezpečují dopravu pro lidi dojíždějící do práce a studenty cestující do škol.