Usáma bin Ládin je mrtev, internet slaví

Usáma bin Ládin je mrtev, internet slaví Zdroj: archiv

Noam Chomsky: Likvidace Usámy bin Ládina je vražda a barbarství

Ve všem tom jásání nad mrtvolou arcilotra Usámy zaniká pár prostých faktů, které likvidační akci amerického komanda obviňují z porušení mezinárodního práva – a z barbarství.

 

Americký filosof a lingvista Noam Chomsky v reakci na zabití bin Ládina v magazínu Guernica (guernicamag.com) upozorňuje na skutečnost, že bin Ládinovi nebyly jeho zločiny nikdy dokázány – v roce 2002 o něm tehdejší šéf FBI Robert Mueller hovořil jako o „podezřelém“ a tento status se od té doby nezměnil. Když se nyní nechal prezident Barack Obama slyšet, že americká administrativa ví, že „útoky 11. září měla na svědomí Al Kajda,“ jednoduše lhal, píše Chomsky.

 

 

Coby lingvista Chomsky neopomíjí ani název americké ozbrojené akce v pákistánském Abbottabadu: „Operace Geronimo“. Geronimo byl, jak známo, apačský náčelník, který se u potomků původního amerického obyvatelstva dodnes těší velké úctě. Apačové proti tomuto znevážení Geronimova jména po právu protestují. Není to přitom poprvé, kdy se americká armáda ohání termíny, spjatými s původními obyvateli kontinentu, které bezprecedentně zmasakrovali právě její předkové. Názvy vrtulníků Apache a střel Tomahawk jsou podle Chomskyho srovnatelné s tím, jako kdyby Luftwaffe za druhé světové války pojmenovávala své letouny a střely třeba „Cikán“ a „Žid“.

 

Bin Ládin se měl za své údajné činy zodpovídat před soudem a americká armáda se k dědictví zdevastovaného původního obyvatelstva kontinentu chová jako banda barbarů. Skutečnosti. A to jakkoliv logicky teď působí poměr mezi statisícovým soudem v Haagu a dvěma vystřelenými náboji za necelých deset korun.