Nečas chce, aby jeho rodinu zasáhl jeho politický vzestup co nejméně

Nečas chce, aby jeho rodinu zasáhl jeho politický vzestup co nejméně Zdroj: Jiří Hadač

Pokud premiér Nečas vyhodí ministra Hegera, udělá další velkou chybu

Petr Nečas je pod tlakem. Slíbil razantní změny ve vládě, aby uklidnil koaliční krizi, ale výsledek je mimořádně tristní. Vít Bárta z dopravy odešel, ale prý se vrátí. Radek John se poroučel z vnitra na Úřad vlády a Josef Dobeš na školství dokonce zůstal. Ovšem teď premiér naznačuje, že vyhodí i ministry z ODS a TOP 09.

Nečas to má nejtěžší v případě TOP 09 (za ODS může a musí pustit Alexandra Vondru kvůli kauze ProMoPro). Karla Schwarzenberga vyhodit nemůže, protože je nejenom předsedou TOP 09, ale není ani moc velký důvod. Kníže není sice výkonným úředníkem, ale v zahraničí reprezentuje dobře. Pokud by měl odejít Miroslav Kalousek z financí, jak to požadují Věci veřejné, tak vláda v této podobě skončí. Pan Drábek na ministerstvu práce a sociálních věcí působí nenápadně, ale John a Dobeš byli desetkrát horšími ministry. Za topkaře zbyl ministr zdravotnictví Leoš Heger. Prý příliš dlouho otálí s reformou zdravotnictví.

 

 

Jenže skutečnost je naprosto jiná. Heger je nejlepším ministrem zdravotnictví za posledních dvacet let. Lidsky i odborně. S reformou neotálí, ale nemůže ji předložit, protože jeho návrhy, by koalicí zcela jistě neprošly, torpédovaly by je VV. Heger chce totiž ve skutečnosti podstatné změny, ale véčkaři a část ODS (její jiná část by naopak do systému tvrdě řízla) si libují jen v kosmetických úpravách.

 

Leoš Heger si zaslouží podporu premiéra Nečase a pak jistě začne reformu dolaďovat a provádět. Je ale naivní si myslet, že podobná věc se dá uskutečnit za rok či dva. Je to minimálně na let pět, což přesahuje celé volební období. Takže Petra Nečase to bude svádět k tomu, aby Hegera vyhodil.


Bude to však jedna z velkých chyb, které předseda vlády v posledních měsících kupí.