bentley

bentley Zdroj: bentleypic.com

Návrh na pokuty pro bohaté řidiče je diskriminační a nesmyslný

Populismus vlády a Poslanecké sněmovny je někdy bezbřehý. V poslední době zejména tehdy, když některé návrhy předkládají politici ze strany Věci veřejné. V dílně ministra dopravy Víta Bárty vzniká novela zákona č.361 o provozu na pozemních komunikacích, ve které chce prosadit vyšší pokuty pro „bohaté“ řidiče. Nedivil bych se, kdyby podobné rozhodnutí po čase smetl Ústavní soud. Je totiž vyloženě diskriminační.

 

Pokud už chce někdo trestat řidiče, kteří porušují předpisy, tak by sebou konečně měla hodit policie. Za džungli na českých silnicích samozřejmě mohou nejvíce někteří piráti za volantem, ale i dopravní policisté, kteří nemají autoritu a nepůsobí na řidiče preventivním způsobem. K tomu se má teď přidat nemístné zastrašování ze strany politiků.

 

 

Řidiči přece nemají být trestáni podle výšky svého platu, ale podle toho, jak závažný přestupek spáchali. Copak je rozdíl v tom, zda předpisy porušuje chudák či bohatý člověk? Každý kdo ohrožuje jiné, zaslouží tvrdý trest. Podívejme se ale na superpopulistický návrh ministra Bárty, který u části veřejnosti ještě více povzbudí odpornou závist k bohatým (pro Čechy tak typickou) a emoce.

 

Pokud například vyděláváte 60 až 150 tisíc korun měsíčně, jste bohatý a bude vám hrozit za vážné porušení dopravních předpisů pokuta 51 až 100 tisíc korun. Tak si to rozeberme na příkladu. Někdo vydělává dejme tomu 75 tisíc korun hrubého, má manželku, která pečuje o domácnost a dospívající děti. Podle Bárty je údajně bohatý. Skutečně? Z platu 75 tisíc zaplatí tento člověk daně, různá pojištění, bydlení, jídlo a pokud je zodpovědný, tak si ještě sám připlácí na důchod. Může mít třeba chytré dítě na škole, za kterou se platí (tím podporuje lepší vzdělanost, která je nezbytně nutná pro zvýšení konkurenceschopnosti země). Kolik mu asi zůstává z podobného platu? Nic moc to nebude. Je tedy bohatý? Ani náhodou. Bude však potrestaný za své schopnosti, protože se propracoval (třeba skutečně tvrdou prací) k lepšímu platu.

 

 

Dopravní expert Věcí veřejných Stanislav Huml přišel navíc s fantaskním tvrzením, že „když někdo bere 8000 korun, tak pětadvacetisícový postih je pro něj doslova likvidační. Naopak bohatý člověk se tomu usměje, protože je to pro něj cena večeře“. Nevím, kde pan Huml večeří, ale ani člověk s platem 50 tisíc měsíčně na žádné takové večeře nechodí, protože nemůže. Jsou to nesmyslné populistické řeči. Je to pouze útok na city a myšlení některých skupin voličů.

 

 

Bohužel v české společnosti neustále propukají snahy o „trestání“ schopných a pracovitých (tedy lépe vydělávajících). Politici si snad neuvědomují, že podobní lidé jsou motorem ekonomiky, na kterých je založena budoucnost. Řidiči by měli být trestání (třeba i velmi tvrdě), podle toho, co spáchají, ne podle výšky platu, protože podobný postup je neobhajitelný. Leda, že by se poslanci rozhodli tvrdit, že rovnost před zákonem již neexistuje.