Alexandr Vondra

Alexandr Vondra Zdroj: Tomáš Tesař

Ministr Vondra má malér za 766 milionů korun

O tom, že omluva Víta Bárty je bezvýznamná formalita, o kompromisu, k němuž se chystá vláda a na závěr ukázka z neuvěřitelného rozhovoru o vyděračské akci lékařů.

 

Ministr obrany Vondra má malér, který bych jinak asi nekomentoval, protože to není moje parketa, ale tentokrát věc zaujme i laika a má svůj ryze politický aspekt. Ministerstvo financí podalo trestní oznámení, týkající se zakázky přidělené bez soutěže firmě Promopro před několika lety v souvislosti s českým předsednictvím EU. Šlo o pronájem a obsluhu audiovizuální techniky na akcích pořádaných v rámci českého předsednictví EU v prvním pololetí roku 2009. Firma dostala zakázku bez výběrového řízení, protože prý měla exkluzivní postavení v oblasti poskytovaných služeb a jiné firmy je nebyly schopny zajistit, což, zase prý, ovšem nebylo pravda. To, co laika zaujme, je, že původní částka za pronájem techniky měla být 85 milionů, firma však (podle Práva) vyfakturovala nakonec 766 milionů, tedy cca devětkrát víc. Přitom velká část zakázky (za 378 milionů Kč) byla přesunuta na, jak by řekl pan Bárta, „subdodavatele“. Vondra svaluje veškerou vinu na tehdejšího šéfa Úřadu vlády Nováka, který tento zvláštní obchod podepsal, podle Nováka (a expremiéra Topolánka) byl však Novákův podpis formalita, odpovědnost nese Vondra. Protože vítr tentokrát fouká od ministerstva financí, je možné, že jde (mj.) o bratrský kopanec pro ODS od koaličního partnera, cifry jsou ovšem natolik úděsné, že je těžké posoudit, zda by se vůbec daly nějak koaličně přehlédnout. Pan Vondra je jeden z blízkých spojenců premiéra Nečase a zakládal si na své neposkvrněné pověsti disidentského andílka s růžovou prdelkou. Bude zajímavé, jak se mu podaří ji obhájit (tu pověst i to druhé).

 

 

O tom, že omluva pana Bárty je bezvýznamná formalita, jsme už psali. Pan Nečas se najedl (ne moc) a pan Bárta zůstal celý, pokud ještě trochu nepřibral. Je to pro ODS slabá náplast na fiasko s ministerstvem vnitra. TOP09 je v pozici spokojeného, nezúčastněného komentátora (Schwarzenberg: válečná sekera mezi ODS a VV je zakopána, jen neví, zda hloubka hrobu odpovídá českým hřbitovním předpisům, opravdu duchaplné; pan Gazdík od Starostů tvrdí, že ODS Bártovu kauzu živila, aby odvrátila pozornost od svých vnitřních problémů, jakým byla např. kauza Michálek, to je podpora koaličního partnera v pravou chvíli. Už jsem to myslím napsal, TOP09 by jako symbolické zvířátko (takové, jako je pro americké republikány slon a pro demokraty osel) nejlépe slušel skunk. Neříkám to z lásky k ODS, ale z nelásky k podraznictví.

 

Česká biskupská konference se postavila proti lékařskému protestu. Považují (stejně jako např. já) za povážlivé, když mluvčí doktorů vyhrožují postihem pacientů a berou si je za rukojmí svého nátlaku – tedy přesněji řečeno ne úplně stejně, já to považuji za syčárnu. Podpora katolických biskupů v českém prostředí nikoho nevytrhne, přesto si katolíci zaslouží uznání – obávám se jenom, že stejně jako moravští páni na Bílé hoře.

 

Zatím se vláda chystá ke „kompromisu“: bude zásadová, z rozpočtu nedá lékařům ani korunu, dá jim peníze odjinud (z pojišťoven) a nedá jim na platy požadované tři miliardy, nýbrž jen dvě. Zvířátka z LOK a ČLK nastavila čumáčky a větří (Engel: „Záleželo by na tom, jaké by byly garance, že ty peníze opravdu budou, a kolik by to znamenalo v přepočtu pro konkrétního doktora v nemocnici“, a pak že nejde o platy!), zítra se zjevně bude licitovat. „Dvě miliardy není sice tolik, kolik chtějí, ale počítáme s tím, že minimálně pro část lékařů by to bylo přijatelné“, přemýšlí nahlas ministr Heger. Je mi líto, ale proč by to dělali, kdo se začal podělávat, už s tím nepřestane, tahle ústupčivost vyděrače jen stmelí.

 

 

V Právu, kde za iniciativu „Náš exodus, Váš exitus“ mohutně lobuje Václav Pergl, vyšel dnes neuvěřitelný rozhovor s prof. MUDr. Janem Černým z Brna. Posuďte sami:

 

„Je akce Děkujeme, odcházíme reálným nebezpečím pro naše pacienty?“

Ano, tato akce je myšlena opravdu vážně, a proto je spojena s nebezpečím, že v následujících měsících zemřou lidé, kteří by jinak žili, a mnoha dalším se nedostane potřebné léčebné péče.

 

http://bohumildolezal.lidovky.cz/