Jiří Dienstbier ml.

Jiří Dienstbier ml. Zdroj: Tomáš Tesař

ČSSD vyhodila Dienstbiera, kmotr Hulinský zůstal. Je to ostuda

Jiří Dienstbier mladší v pondělí podvečer odstoupil z vyjednávacího týmu ČSSD o koalici v Praze. Lépe řečeno – byl z něho vyhozen zkorumpovanou části pražské sociální demokracie. Zatímco Dienstbier se musel poroučet, socialisté, kteří jsou nedůvěryhodní, vyjednávají dál.

Šéfem pražské ČSSD a členem vyjednávacího týmu například zůstal Petr Hulinský, člověk, který měl dávno z veřejného života zmizet, protože právě on je zářným příkladem loupeživého charakteru české politiky. Nechal se v minulých letech jmenovat jako opoziční zastupitel do funkcí v městských firmách a dostal za to za tři roky téměř 19 milionů. Byla to odměna od vládnoucí ODS. Už dopředu za budoucí podporu velké koalici? V každém případě to byla velká nestoudnost. Proč k tomu ČSSD mlčí a nenabízí řešení „padni komu padni“?

 

Další oranžový šíbr, Miroslav Poche, bývalý lídr kandidátky ČSSD pro komunální volby v 5. pražském volebním obvodě, zase daroval straně část z 1,6 milionu korun, které dostával za místo v dozorčí radě Pražské energetiky. Sám se přiznal, že při tom obcházel zákon. Poche nejdříve slíbil, že se „ztratí“, ale teď čeká na další příležitost. A socialisté opět mlčí.

 

A do třetice. Koalici v Praze vyjednává za ČSSD vedle Hulinského i exministr z vlády Miloše Zemana, Karel Březina, toho času místopředseda krajského výboru strany. Dnes předseda dozorčí rady dopravního podniku v hlavním městě, dlouholetý člen této rady, působil také ve výboru dopravy pražského zastupitelstva. Tedy jeden z lidí zodpovědných za vytunelovanou Opencard. Mimochodem byl také v dozorčí radě Českých drah a v dalších společnostech. Měl vůbec čas věnovat se politice?

 

 

Přestože nejsem příznivcem sociální demokracie, musím uznat, že Jiří Dienstbier mladší působil celou dobu předvolební kampaně i při vyjednávaní o koalici, dobrým dojmem, mluvil rozumně, nedopouštěl se žádných nesmyslných prohlášení.

 

Jistě, neochota domluvit se, nevede v politice k žádným výsledkům. Proto je pád Dienstbiera vlastně logický. Jenže před volbami celá pražská ČSSD tvrdila, že odmítá koalici s kmotrovskou ODS z hlavního města – dodržel to pouze mladší Dienstbier. Ostatní se už těší na nová korýtka. I když jejich chrochtání může být ještě předčasné. Pokud totiž skončí v opozici TOP 09, je v ní také několik komunistických zastupitelů, bude v ní Dienstbier mladší, stačilo by málo, a ODS s ČSSD by mohla na koalici v Praze zapomenout.