Jiří Paroubek

Jiří Paroubek Zdroj: ČTK

Paroubkovo totalitní já

Jaroslav Tvrdík, génius předvolební špíny ČSSD, označil studentské volby, v nichž jeho partaj porazil i nácek-instalatér Tomáš Vandas, za pravicovou provokaci. Hmmm! S čím ČSSD přijde po skutečných volbách? S lidovými tribunály?

 

Samozřejmě nejde o Tvrdíka, plačtivého trafikanta s talentem na rozvracení státních firem; ten svá ústa propůjčí komukoli, kdo mu zaplatí. Dejte mu kancelářskou židli, Petra Dimuna k ruce a pocit nezbytečnosti a strčí v přímém přenosu hlavu i do žumpy.

 

Bohužel ale jde o jeho bosse, za nějž Tvrdík v TV jako obvykle mluvil: Jiřího Paroubka, předsedu ČSSD a možného budoucího premiéra – není-li taková představa trestná.

 

Označit studentské volby, nevinné cvičení mladistvých, za pravicovou provokaci jen proto, že vás studenti ohodnotí ještě hůř než přitroublé pouliční rváče s haknkrajcem na tváři? To chce přímo šimpanzí koule.

 

Pro každého normálního demokratického politika by to byl zlý omen, že něco dělá špatně: třeba by si vzpomněl na CzechTek; možná by vás na svých mítincích nechal méně mlátit za odlišné názory; anebo by vás prostě tak brutálně nezadlužoval jen za to, že ho nevolíte …

 

Ne tak Paroubek, prototyp nejhorších totalitních móresů. Vlastní zločiny obrátí ve vaše zločiny, a ještě vám podá provaz. Je to stejné, jako by za provokaci označil každotýdenní průzkumy politických preferencí, které si náhodou nenechal cinknout. Nebo ještě horší: dotazovaní dospělí aspoň mohou volit; studenti ne.

 

Jen se obávám, s čím Paroubek vyrukuje po letošních volbách, pokud náhodou znovu těsně neusedne do Strakovky. Naposled to byl odpudivý projev jak z února 1948; nasupený kápo z Lidového domu už tehdy u pultíku s mikrofonem vypadal, jako by odhodlaně kráčel v čele nějaké armády — řekněme třeba Lidových milicí.

 

Co přijde letos? Od posledních voleb Paroubkova agresivita obludně narostla. Ostatně stačí se zúčastnit krajských předvolebních debat ČT; najatí oranžoví „sympatizanti“ ČSSD, jejichž společné IQ byste napočítali na jednom palci, v publiku bučí, řvou nebo se rvou. Případně v baru dělají, rafinovaně převlečení do modrého, virvál.

 

Možná Paroubek dozrál do stadia, kdy označí za provokaci i skutečné volby. Načež pošle svou oranžovou armádu i na vládu, na ministerstva a do úřadů. Večer pak někdo zazvoní u nás doma a všichni, kdo jsme ho nevolili, dostaneme přes hubu.