Archív

Archív Zdroj: Archív

Radek John byl v primárkách zvolen pomocí falešných hlasů!

V úterý 23. února zveřejnila strana Věci veřejné zprávu, ve které čteme: „Úderem půlnoci 22. února skončila nová přímá volba lídrů Věcí veřejných pro letošní volby do Poslanecké sněmovny. Véčkaři svými 5 745 hlasy rozhodli o předních kandidátech ve všech regionech, s výjimkou Plzeňského kraje. ... Výsledky hlasování potvrdila notářka JUDr. Lucie Vaňková ... Věci veřejné jsou jediná politická strana v ČR, která uplatňuje přímou volbu jak při volbě předsedy strany, tak při volbě lídrů kandidátek.“

Ve skutečnosti je tomu úplně jinak. Strana Věci veřejné svými volbami realizuje nikoliv přímou demokracii, ale habaďůru na voliče, a státní notářka JUDr. Vaňková posvětila volby, ve kterých byl například pan Radek John zvolen s pomocí falešných hlasů neexistujících voličů.

Při přípravě reportáže pro týdeník Reflex jsem testoval zabezpečení internetového hlasování v primárkách Věcí veřejných. Zabezpečení bylo nulové, identit si mohl každý vytvořit, kolik chtěl. Proto jsem vytvořil kromě své identity ještě dvě falešné - Reného Plivníka a Marcela Vlnatého - a všemi třemi hlasy jsem volil v pražském volebním obvodě pana Radka Johna. Přesto, že se jednalo o podvod, strana Věci veřejné toto mé zfalšované hlasování akceptovala a ještě nechala potvrdit státní notářkou.