Heslo Zeman na Hrad si zřejmě vymysleli čeští karikaturisté

Heslo Zeman na Hrad si zřejmě vymysleli čeští karikaturisté Zdroj: Fotomontáž: Jan Ignác Říha

Miloš Zeman je kýč, Karel Schwarzenberg kýč není - kýčem jsou ti, kteří jej podporují

Celý rozdíl mezi dvěma kandidáty na prezidentskou funkci je následující: Miloš Zeman je kýč. Kýč moudrého klauna Panwericha. Karel Schwarzenberg kýč není - u něj jsou kýčem ti, kteří ho podporují.

 

 

Po obrovské vlně podpory pro Karla Schwarzenberga přichází v české facebookové intelektuální kavárně zákonitě protivlna. Kromě těch, kteří knížete neměli rádi nikdy, se najednou začíná projevovat stud u těch, kteří se pro něj dokázali na chvíli nadchnout. Stud za to, že u nás není tradice se pro někoho nebo něco nadchávat. Vždycky, když jsme to udělali, dostali jsme přes držku

.

 

Masová podpora celebrit s sebou nese i určité problémy. Ne každému je po chuti, že Schwarzenberga podporuje v klipu Čtvrtníček či Hřebejk, kteří byli donedávna viděni ve spotech na Vodafone a Komerční banky. Ne každému se líbí Zdeňka Svěráka laskavý humor - což je termín, který vešel do historie českých internetových memů ještě předtím, než Svěráka popravila ve svém novinovém rozhovoru parta ze Supercroo, především Hugo Toxxx. Stejně tak spoustu lidí irituje věčně v médiích přítomný ekonom Sedláček a dalších sto padesát celebrit. Jakoby facebookové publikum čekalo, až knížete podpoří ještě Marek Eben a pak se hladově na celou tu partu vrhlo.

 

FacebookFacebook|facebook.com

 

 

Zatímco u Karla Schwarzenberga vytváří kýčovitý dojem soulad jeho podporovatelů ze světa intelektuální popkultury, Miloš Zeman si vystačí sám. Urazil Slováky, urazil reportéra z Novy a najal Jiřinu Bohdalovou - která je sice nepominutelnou českou superhvězdou, nicméně její komunální satiru z Televarieté si každý nad čtyřicet let pamatuje a spojí si jí spolehlivě s Michalem Davidem a dalšími hvězdami normalizačního šoubyzu. Bohdalová je symbolem českého kýče. Zeman - občas jako ještěr sledující zlýma očkama koho by nyní pozřel - spolehlivě směřuje k tomu aby oslovil všechny ty lidi, díky kterým se vývoj tohoto státu zastavil.

 

 

Oba dva kandidáti ale představují to lepší z toho horšího z nás. Ani jeden z nich není manipulovaná figurka, obě dvě osobnosti mají obsah. Přímá volba dokázala div - spousta lidí se angažuje, lidé začínají věřit, že mají na věci vliv. Terminologií kýče vždycky operují ti, kteří se věcí bojí. Zdá se, že se lidé v Česku pomalu přestávají bát.