Arma 3

Arma 3 Zdroj: YouTube.com

Řecká pomsta českým vývojářům. Dan Vávra polemizuje s Janem A. Novákem

Komentář Jana A. Nováka k zatčení dvou mladých českých vývojářů (na snímku) na řeckém ostrově Limnos, který se na webu Reflex.cz objevil 25. září, se o dva dny později stal na webu Games.cz terčem kritiky předního českého vývojáře Dana Vávry.

 

A protože dnes přinášíme reakci Jana A. Nováka na výtky ze strany hráčské veřejnosti, chceme dát prostor i Vávrově kritice. Níže proto najdete citace několika (samozřejmě ne všech) zásadních výtek z jeho textu: Případ Reflex aneb lži o zadržení vývojářů Arma 3 v Řecku. Pokud si chcete přečíst text Dana Vávry v plném znění, najdete jej zde. Původní komentář Jana A. Nováka pak naleznete zde.

 

Příčina sporu:

"Celý spor je o tom, že se místnímu starostovi Antonisu Hatzidiamantisovi nelíbí, že jeho ostrov se objeví ve hře s vojenskou tematikou, jak vyplývá z jeho loňského prohlášení pro athénský list Eleftherotypia: „Nejsme schopni pochopit, jak to že se náš ostrov, místo míru a stvoření, promění ve scénu pro násilí a bitvy." Klasický protest populistického politika okresního formátu, který se díky pseudokauze dostane do televize a nahrabe hlasy od důchodců, kteří vidí v počítačích ďáblovy mašiny. Místo aby byl rád, že hra na ostrov naláká turisty, což je vzhledem k tomu, jak je krásný a jak je Arma populární, dost pravděpodobné, bude si radši honit triko laciným populismem."

(…)

O nesouhlasu obyvatel Limnosu s chystanou hrou:

"Her a dalších tvůrčích počinů zobrazujících reálné lokace jsou tisíce a je to zcela normální a správné. Mají se snad odehrávat všechna umělecká díla na fiktivních lokacích, abychom náhodou neurazili něčí hrdost? Předěláme snímek Zachraňte vojína Ryana, aby se odehrával na anonymní pláži a zobrazoval konflikt Banánistánu a Bužumbury? Zakážeme jeden z nejlepších válečných filmů Black Hawk Down, protože popisuje reálný konflikt na reálném místě a jeho aktéři ještě žijí? Takhle by si to Novák představoval?"

(…)

O natáčení vojenských objektů:

"Až do doby, než se prokáže, že se Ivan Buchta s kolegou dopustili něčeho horšího, platí v civilizované zemi, že se ničeho nedopustili a Novákova teorie je tak čistě jen a pouze výplod jeho fantazie. Faktem je, že nebyli chyceni při přelézání ostnatých drátů v blízkosti stíhaček, ale na hotelu, kam si pro ně přišla policie. Když budu fabulovat jako Novák, přijde mi mnohem pravděpodobnější, že pánové byli na černé listině starosty a po té, co se ocitli na ostrově a hoteliér je nahlásil úřadům, začala přichystaná pomsta. Ale to je jen fabulace, byť je zřejmě mnohem pravděpodobnější, než scénář, že Turecko, člen NATO, vyhlásí válku Řecku, taky členu NATO."

(…)

O špatné pověsti Čechů v zahraničí:

"Dostáváme se na bod zlomu, kdy se z článku stává jedno velké „WTF“, naprosto nesouvisející s celou kauzou. Jelikož bydlím v centru Prahy, dovolím si poznamenat, že Češi v Chorvatsku jsou se svýma řízkama v alobalu naprostí beránci oproti zahraničním pijákům a uřvaným jižanským národům, jež nám dennodenně řvou v delirických stavech pod okny. "Špatná pověst" Čechů spočívá především v tom, že chorvatské majitele restaurací irituje, že si vaříme sami."

(…)

O řecké a české národní hrdosti:

"A jsme zase u bezbřehé nenávisti maloměšťáka k vlastnímu národu. Nováka sice strašně štve, že nemáme národní hrdost, když se ovšem nějaké její vzedmutí objeví, štve ho to ještě víc. Taková schizofrenie musí být strašná. Novák je učebnicový příklad chorobného oikofobika. Řekové ve druhé válce zcela jistě projevili velkou statečnost. V boji proti nacistům tam zemřelo 20-35 tisíc mužů a civilní ztráty dosáhly 300 000 obětí. Jak na tom byli podle Nováka "zbabělí" Češi? V boji na nejrůznějších bojištích války padlo 25 tisíc vojáků a civilních obětí bylo 300 000. Aha!"

(…)

Reakce na tvrzení Jana A. Nováka:"Vytvářet hru o válečných operacích na řeckém ostrově tedy je nejen arogantní netaktnost, ale ještě ke všemu také projev ignorance a naprosté neznalosti řeckých reálií. Anebo snad další stupeň ve vývoji virální reklamy? I to mi nějak brání soucit s „oběťmi“ řeckých úřadů příliš přehánět."

"Jediný netaktní ignorant je tady Jan Novák, který na základě krátké tiskové zprávy pozurážel a poplival celou Českou Republiku, všechny herní vývojáře a vlastně i Řecko. Vytvářet umělecká díla na libovolná aktuální témata je svatým právem kohokoli v demokratické společnosti. Jsem si takřka jistý, že drtivé většině Řeků Arma 3 nejen, že nebude vadit, ale bude se jim líbit, mimo jiné proto, že jsou ve hře podle všeho vykreslení jako hrdinové."