David Rath

David Rath Zdroj: Zbyněk Pecák / Blesk

David Rath se choval jako had a tak také dopadl

Středočeský hejtman a poslanec ČSSD David Rath velmi rád prezentoval své „výkony“ a nechal se fotit a ukazovat v různě placených inzerátech a na mnoha akcích jako člověk, který chce to nejlepší pro svůj kraj. A jak se teď ukázalo, protože Rath byl obviněn z trestného činu, který souvisí se zneužíváním dotací, to „nejlepší“ dělal zejména pro sebe.

 

Není to nic nečekaného a objevného, protože Rath kopal hlavně za sebe už v době, kdy vedl české lékaře. A vždy se uměl také jako had pohybovat mezi politickými stranami – od ODS přešel k sociálním demokratům.

 

Jeho případ (a dalších lidí, které policie zadržela) ale podle všeho ukazuje, jak jsou rozkrádány veřejné zakázky a eurodotace. Právě peníze z EU putují po celém kontinentu nepřehledným způsobem, může se na ně kdekdo přisát a zneužít je. Vymýšlejí se nesmyslné projekty, jejichž financování není nikdo schopen dohledat a ohlídat. Pak není divu, že si na tyto finance sáhne každý lapka.

 

Zvláště u Ratha je to fatální selhání, protože vždy vystupoval jako člověk, který bojuje právě proti zneužívání dotací. Problém podle všeho ale nebude jen v Rathovi samotném, ale zejména v lidech, kterými se vždy obklopoval. Tam hledejme podstatu problému.

 

O tom, že mnozí lidé v okolí hejtmana Ratha si zcela pletou své role, svědčí i nehorázné prohlášení mluvčí Středočeského kraje Berill Maschekové: „David Rath se stal obětí policejní šikany. Je to jednoznačně odplata za tvrdou opoziční práci, kdy policie pod vedením ministra Kubiceho zneužívá svou pravomoc k zastrašování a likvidaci politických odpůrců," řekla Rothova mluvčí. To říká úřednice, která je placena z veřejných peněz (má tedy sloužit zájmům obyvatel kraje a ne být nohsledem svého šéfa) a která nezná podrobnosti případu. Aby mluvčí politicky napadala ministra, je už skutečně postavené na hlavu. Ale Rath takhle vždy budoval svůj aparát.

 

Výsledky právě vidíme.