Adriana Krnáčová

Adriana Krnáčová Zdroj: ČTK

JANA BENDOVÁ: Mamka Krnáčová, synek Stropnický a letní bříška prezidentů Klause a Zemana

V nové rubrice MEDIÁLNÍ REFLEXE vás každý všední den redaktorky a redaktoři Reflexu seznámí s tím, co je zaujalo na stránkách denního tisku, případně k jaké myšlence je četba inspirovala. Doufáme, že vás nová rubrika zaujme a především pobaví. Redakce Reflex.cz.

Prezident Miloš Zeman se sešel v Lánech s předsedy obou parlamentních komor. Deníky mají rozum a vkus, nevěnovaly té letní události zásadní pozornost. Proto i zde ve stručnosti. Pánové vyzvali Českou národní banku, aby omezila intervence oslabující korunu, aby nelpěla na 27 korunové hranici k euru. Ani slovo o tom, zda ten nynější rekordní hospodářský růst máme koruně navzdory či naopak díky ní. Bankéři si jistě jejich vzkaz pozorně vyslechli, podobnou radu slýchají ostatně už dlouho a drží se svého. Tři nejvyšší ústavní činitelé jsou pro nezávislou centrální banku – naštěstí - jen občané, v případě prezidenta přinejmenším do chvíle, než začne vybírat nové členy bankovní rady. A nemusíme si ani házet oslabenou korunou, abychom se rozhodli, zda je taková nezávislost banky na radách politiků dobrá či špatná.

Místo na stránkách novin tak obsadil další díl pražské bitvy mezi primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO) a jejím náměstkem Matějem Stropnickým (SZ-Trojkoalice). Právo přináší spekulace z kuloárů, podle nichž se blíží konec pražské koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice. A co víc, pražská tahanice o stavební předpisy je prý pouze dělostřeleckou přípravou na změny v celostátní politice. Fajn, počkáme si. Ale možná ani z tohoto mraku nezaprší. Možná, že se Krnáčová, která Stropnickému odebrala stavební předpisy a nechala si schválit vlastní verzi, zase jednou zachovala jen jako chápavá mamka. Už kdysi na otázku, měl-li by Stropnický odejít, odpověděla slovy "Odpovím jako matka: někde v jeho výchově se stala chyba“. Matky to tak občas dělávají, když synci nedělají to, co ony chtějí: Dej to sem, udělám to radši sama!

Hospodářské noviny píší o tom, že se obrací jedna důležitá karta a Česko začalo vymáhat peníze za soudy po firmě Diag Human. Do současnosti se o peníze za údajně zmařený obchod s krevní plazmou soudili zástupci firmy, nyní přešel český stát do protiútoku. Je to dobrá zpráva pro všechny daňové poplatníky. Ale kolik z nich si ještě pamatuje, oč v té při vůbec jde? Někteří čtenáři novin na počátku kauzy neuměli ještě ani číst! Začala v roce 1992, v roce 2008 prohrálo Česko arbitráž a mělo zaplatit 8,33 miliardy korun, loni pak přezkumný rozhodčí senát řízení zastavil. V Česku tak stát dlouholetý spor s Diag Human vyhrál, leč firma se dál soudí v zahraničí. V mezičase se rozdělilo Československo, vystřídala řada vlád, řada politiků a jestli neumřeli…

K zdravotní tématice ještě postřeh z Lidových novin. Z rozhovoru se senátorem za ČSSD, ředitelem Masarykova onkologického ústavu Janem Žaloudíkem plyne, že ne všichni levicoví politici zatracují připlácení za lepší zdravotní péči. Jenže takových byla v minulosti celá řada, leč jejich logické argumenty vždy ztroskotaly na populismu Lidového domu. Panu senátorovi přejme výdrž, argumentuje pádně.

Z letošní trojkombinace „vedro - běženci- Řecko“ jen stručný výtah: Všechny deníky informují o další mnohamiliardové dávce eur pro zadlužené Řecko, která je už na cestě. Pro lepší představu, tentokrát to budou v přepočtu 2,3 biliony korun, což jsou přibližně dva státní rozpočty České republiky. Lidové noviny k tomu v komentáři dodávají, že „dusno a napětí se obnoví nejpozději v září, až začne v Řecku narůstat odpor k dohodnutým podmínkám, až se bude revidovat plnění reformního programu a až zase bude muset Řecko něco splácet.“ K tomu malé vcítění do situace obyčejných Řeků: na vlastní kůži jsme během letošního léta poznali, že „makat“ v takových vedrech je opravdu někdy těžké.

Jak píše MF DNES, v takovém vedru jsou našinci dokonce líní chodit i do hospod. „Lidé pijí pivo méně, uvědomují si, že alkohol na ně v horku působí destruktivně“, dodává k tomu sládek Gambrinusu. A pokud bydlíte v městě nad 25 tisíc obyvatel, přináší list tabulku, kdy právě u vás pořádně zaprší. U nás na okraji Prahy například v neděli 16.8. mezi 14. a 20. hodinou a to 24,1 mm srážek. Je to nic s ohledem na to, co příroda, lidé, ale i zvířata potřebují. Taková kráva podle dalšího článku v MF DNES vypije od 80 do 150 litrů denně a další litry stáda spotřebují tím, „že si stoupnou k napajedlům a vodu kolem sebe cákají“. Tímto ochlazováním spotřebuje jedna kráva dalších dvacet třicet litrů. Hospodářské noviny zase připomínají, že devět z deseti lidí, kteří pracují v moderních klimatizovaných kancelářských budovách, si přeje otevíratelná okna. Ono je to logické – ale co naplat, když ty stavby, aby získaly některý z ekologických certifikátů, musí být vybaveny automatickou výměnou vzduchu, a tudíž okna se nesmějí otevírat. Předpisy zase jednou vítězí nad člověkem.

K běžencům dnes jen toto: Právo píše, že při stavbě slavného antiimigračního plotu úřady ignorovaly majitele pozemků, nikdo jim nic neřekl, natož aby se obtěžoval je požádat. „Měl jsem tam zasazenou kukuřici. Teď mi tam jezdí vojenské vozy“, postěžoval si majitel polí. Známe to: když se kácí les, létají třísky, když se staví hraniční plot, létá kukuřice.

Mediální tečkou bývá obvykle roztomilé zvířátko. Nic světoborného dnešní tisk z této oblasti bohužel nenabízí. Namísto zvířátek si čtenář může dopřát článek z Blesku Salát je hřích? Tak má Klaus břich! ilustrovaný snímky zakulacených letních bříšek prezidentů Klause a Zemana. Deník k nim přidává i dobré rady fitness trenéra a kouče. Pro zeštíhlení je prý dobré vstřebat denní dávku devíti až deseti tisíc kroků, což je přibližně šest kilometrů! Výborně, pro noviny se vypravím zítra ráno do trafiky přes pole až do vedlejší vsi (městské části). Vy můžete zůstat v pohodlí na gauči – i zítra vám reflex.cz přinese jejich komentovaný stručný výtah.