Bonus

Bonus Zdroj: Prokop Hůla

Bonus
Bonus
Samý Bonus
Nahrávací studio
5
Fotogalerie

Poslechněte si nové "intimní" album od Bonuse. Čím nás zaujalo?

Český muzikant Martin Hůla alias Bonus vytvořil na svém albu Náměstí míru ideální kombinaci chytrých textů, dobrých melodií, originality a nekompromisního přístupu k hudbě. Bůhví, jestli si nezavařil na jednu z domácích desek roku.

Proč se nám líbí?

 

Bonus se nebojí razantních změn. Stojí za spoustou zajímavých projektů, ale na jeho webu o nich nikde nenajdete zmínku. Teď je to prostě Bonus. Tečka. A ani ten nestojí na místě. Nové album je dost jiné než předchozí. Stejně dobré, ale jiné.

 

Bonus má názor. Občas s ním nesouhlasím, ale baví mě. Názory jsou v muzice nedostatkové zboží. Oproti předchozímu Konci civilizace je možná méně okatě „angažovaný“, ale názory určitě nezmizely. Ostatně název písně „Co zbylo z revoluce“ je dost jednoznačný, nemluvě o textech jako „A teď se mu chce zvracet, když slyší cinkat klíče“ v písni Okovy, která má i svůj videoklip:

 

 

 

Bonus umí být komorní. Hlavní posun oproti předchozí desce. „Překvapilo mě, jak je ta deska intimní. Možná je to tím, že jsem to nahrával v práci. Všechno jsem nahrával hodně zblízka a je to tam znát,“ říká k tomu Bonus. Je to poznat třeba na písni „To není“. Ta ukazuje poetičtějšího Bonuse s chytlavou melodií a textem, který si koleduje o nálepku „generační výpověď“: „To je, že volaný číslo neexistuje / a to je na tom to smutný / že není obsazený, vypnutý ani nedostupný“. Poslechněte si:

 

 

Bonus je vtipný. V každém detailu. Třeba už propagace alba. Album si můžete koupit v MP3 či FLAC formátu za 50 až 300 Kč podle toho, na co se cítíte. Kategorie student to má za padesát, kategorie "do vejplaty" za 150 Kč. Pokud se bojíte zajíce v pytli, na webu labelu Starcastic je album celé k poslechu.

 

Chcete dostávat pravidelné kulturní tipy? Chcete se podělit o vlastní tip? Staňte se fanouškem této rubriky na Facebooku!