Ve znělce letošního karlovarského festivalu uvidíme Josefa Somra.

Ve znělce letošního karlovarského festivalu uvidíme Josefa Somra. Zdroj: Profimedia.cz

Z filmu Obchod na korze.
Václav Vorlíček
Režisér Ken Loach.
Václav Vorlíček
Václav Vorlíček
6
Fotogalerie

První zprávy o karlovarském festivalu: Václav Vorlíček, znělka s Josefem Somrem, ostrovní géniové a pocta Jiřímu Brdečkovi

Od pátku 30. června do soboty 8. července 2017 se letos koná 52. ročník karlovarského festivalu. Jeho organizátoři dnes – jako už tradičně na konci dubna - představili první z plánovaných programových pilířů. Hlavním mediálním partnerem této zásadní kulturní akce bude i letos týdeník Reflex; na červen proto do Reflexu chystáme další speciální festivalovou přílohu. Nebudou v ní chybět ani autorské tipy na 52 filmů, které musíte na letošním festivalu vidět. 

Do Varů se letos chystají dva geniální filmaři, kteří svou společnou autorskou tvorbou zásadně ovlivnili vývoj ostrovní kinematografie.

Režisér Ken Loach a jeho dvorní scenárista Paul Laverty vytvořili 12 celovečerních a 2 krátké filmy a stali se průkopníky britského sociálně realistického filmu s humanitním poselstvím. Na 52. ročník MFF KV přijíždějí převzít Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, a oba mají k Varům dlouholetý vztah. Ken Loach je velkým přítelem Jiřího Menzela a v roce 1970 zde vyhrál Velkou cenu za svůj přelomový snímek Kes.

Všichni ho známe, ať už z pohádek, z geniálních komedií, nebo přímo z karlovarského festivalu, kde je pravidelným hostem a věrným divákem: Cenu prezidenta MFF KV za umělecký přínos české kinematografii převezme letos scenárista a režisér Václav Vorlíček, který těsně před zahájením festivalu oslaví osmdesáté sedmé narozeniny. Tento kongeniální spolupracovník a přítel Miloše Macourka ovlivnil, a kdo tohle má, celé Česko. Najde se snad někdo, kdo neviděl Tři oříšky pro Popelku, Arabelu, Dívku na koštěti? A nebo komedie Pane, vy jste vdova!, Kdo chce zabít Jessii? a Jak utopit doktora Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách?

Letošním digitálně restaurovaným filmem bude oscarový Obchod na korze tvůrčí dvojice Ján Kadár – Elmar Klos, jehož premiéra proběhne 1. července 2017 ve Velkém sále hotelu Thermal; je to již pátý snímek, restaurovaný za podpory Nadace české bijáky. Film Obchod na korze, který získal v roce 1966 Oscara pro nejlepší zahraniční film, je příběh z malého východoslovenského městečka uprostřed 2. světové války a je o tom, že základem násilí jsou většinou hodní, neškodní a pasivní lidé. Může si člověk představit něco aktuálnějšího, co je třeba zachovat pro příští generace?

Karlovarský festival uvede letos taky průřez filmovou tvorbou Jiřího Brdečky – ano, dojde i na „Limonádníka“ a připomene tvorbu japonského velikána Kendžiho Mizogučiho, jehož retrospektivu sestavil britský kurátor a filmový kritik Tony Rayns.

V nové znělce, která bude slavnostně představena na zahájení 52. ročníku MFF Karlovy Vary, uvidíme Josefa Somra. Divadelní a filmový herec je držitelem Ceny prezidenta MFF z roku 2012. Režii znělky má opět Ivan Zachariáš.

Zemřel režisér Václav Vorlíček >>>