Výzva pro Borise.

Výzva pro Borise. Zdroj: YouTube.com

Boris cestou na natáčení lekce ruského jazyka.
GTA na slovanský způsob.
Naučme se česky s Borisem.
Výzva pro Borise.
S Borisem po krásách české historie.
5
Fotogalerie

„...íííz Bóris, suka bljať!“ Hrdý Slovan k invazi vulgárních Rusů v Counter Striku (+ lekce češtiny zdarma)

Naučí vás česky, naučí vás polsky, naučí vás dřepět po ruském vzoru. Hraje zásadně hry, které se nějak týkají udatného slovanství nebo se odehrávají v Rusku a často říká „suka bljať“. Jmenuje se Boris, nosí ušanku, tričko bez rukávů a černé brýle. A je to „slovanská superstar“.

„Ruština dnes vypadá tak, že jak se v ní naučíte sprostá slova, pak už jí umíte skoro polovic. No, zrovna u ruštiny už ji vlastně umíte celou.“ Tohle je lekce ruského jazyka podle Borise, která probíhá během hraní GTA 4, v níž vylézají Rusové ze dvou žigulíků a dávají si po tlamě někde v Americe. Boris, který lekcí provází, přitom upozorňuje, že hlavní hrdina hry Nico Belic rozhodně není Rus, protože – navzdory svému přízvuku – ve hře ani jednou neřekne „suka bljať“.

Pokud vám není zásadní význam tohoto slovního spojení znám, tady je ukázka toho, jak dnes vypadá po celém světě nadšeně hraná (11 641 080 maximum aktivních uživatelů, 6 750 711 momentálně podle statistik služby Steam) onlinovka Counter Strike: Global Offensive (CS:GO).

Rusové hrají Counter Strike: GO hojně a brutálně a kadence vulgarit, jimiž v každou herní vteřinu zahrnují své protihráče i spoluhráče na evropských serverech, mnohdy přesahuje kadenci jejich útočných pušek použitých ve hře, ať je to AK-47, AUG, Krieg 552, M4A4 nebo SG 553. Jasně, jsou mezi nimi i pohodoví řízci.

Boris cestou na natáčení lekce ruského jazyka.Boris cestou na natáčení lekce ruského jazyka.|YouTube.com

Ale jejich agresivní Spoluslované dokážou podle očitých svědectví udělat z turnaje moderní varianty hry na policajty a na zloděje ultrabrutální, ultravulgární peklo na Zemi. Takže zpátky k Borisovi, který nabízí kurz základní slovní sebeobrany pro boj s Rusy.

„Suka bljať; takže tato fráze je klíčem toho být přijat do herní komunity CS:GO,“ vysvětluje Boris v naučném videoklipu uvedeném výše. „Suka bljať“ původně znamenalo něco jako „husa hloupá“ s volume otočeným hodně doprava (k mnohem větším zvířatům než jsou husy, stiženým mnohem závažnějšími poruchami než je hloupost), ale podle Borise se z toho právě v CS:GO stal slovní „multitool“. I slovník Urban Dictionary ostatně poznamenává, že „suka bljať“ (v originále „Сука Блять“) je „jediná věc, kterou Rusové v CS:GO říkají, kdykoliv zemřou, rozhněvají se, nebo když zemřete vy“. Fráze už zlidověla a rozprskla se po celém internetu; CS:GO je ale epicentrum.

Ne, že by stál Counter Strike: Global Offensive u pramene jen jedné nákazy...

Na světě jsou ale i hezké věci. Náš učitel vulgoruštiny Boris před necelým týdnem dosáhl svého stého youtubového videoklipu, a když se projdete po digitální krajině jeho tvorby, najdete i odezvy krásnějšího světa předtím, než vtrhli Rusové do Counter Striku. Tady je například jeho lekce češtiny.

Naučme se česky s Borisem.Naučme se česky s Borisem.|YouTube.com

A opravdu, opravdu je namístě přání, aby podle ní jelo co nejvíc dnešních prvňáčků:

„Achoj! Znamená to hello, a proč země bez jakéhokoliv přímého přístupu k mořské vodě používá k pozdravení slovo používané v mořeplavbě, je pro mě záhadou. No nic, jdeme dál! Na šlchedanou... řek bych, že tak je to správně; znamená goodbye“.

Navzdory jeho dalekonosnému nedorozumnění s českým jazykem je ale Boris chodící zásobárnou termínů a pojmů, které se pod ruským vlivem klubou z internetového podhoubí jak radioaktivní houby.

S Borisem po krásách české historie.S Borisem po krásách české historie.|YouTube.com

Pokud například dosud neznáte termín „číki bríky“, je nasnadě se do něj pustit v podobě Borisova autorského hardbassu, který následuje po zbytku odstavce. „Číky bríky“ kdysi použila jedna z nehratelných postav v ruském simulátoru apokalypsy S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl a v původním znění А ну чики брики и в дамки! znamená něco jako „a jsi na maděru, vašnosto“.

Kdo je Boris z kanálu Life of Boris? Boris je podle všeho Rus, který žije v Estonsku (občas si po slovansku dřepne k automobilu s estonskou značkou, nechal se ale slyšet, že Estoncem není) – a který se z nějakého nepochopitelného důvodu v nepravidelných intervalech hlásí ze Švédska. Celkem to sedí k tomu, co se včera psalo v článku o Rusech v Pobaltí na iDnes, totiž že „v Estonsku... Rusové vzpomínají na staré sovětské časy“. Boris je skutečně jako upečený ve formičce na stereotypního Rusa... ovšem s takovou příměsí sebeironie, že by z toho Stalinovi rupla hlava.

Ať už je Boris opravdový Slovan, nebo ve skutečnosti pochází třeba ze Zairu, hraje tu roli dokonale: počínaje už jen tím, že na rozdíl od veškerých herních kanálů na YouTube se soustředí zásadně jen na hry, které mají něco společného se sovětskými nebo postkomunistickými republikami. Hraje simulátor TrabantuJalopy (který neumí ani vyslovit), z něhož by se v kabině udělalo mdlo i Danovi Přibáňovi; když už hraje GTA, tak nějaký zhůvěřilý mod, který celou hru překlopil do Moskvy...

GTA na slovanský způsob.GTA na slovanský způsob.|YouTube.com

... a Euro Truck Simulator 2 (v jeho pojetí „Suka Bljať Simulátor), který vznikl v České republice, začíná v Praze. Boris se ostatně k Česku obrací celkem často, takže by nebylo překvapením, pokud by nepocházel z Ruska ani z Estonska, ale... tak dobře, přiznejte se.

Kdo z vás je Boris?