Teyonah Parris možná přijde, ale režisér filmu Chi-Raq Spike Lee ne.

Teyonah Parris možná přijde, ale režisér filmu Chi-Raq Spike Lee ne. Zdroj: Profimedia.cz

Černochy na Oscarech nechceme? Spike Lee ukázal zlaté sošce vztyčený prostředníček

„Jak je možné, že už druhý rok za sebou jsou všichni z 20 soutěžících v hereckých kategoriích běloši?“ zeptal se černošský režisér Spike Lee a roztrhal pozvánku na letošní udílení Oscarů. Společně s ním odmítla bělošské Oscary sledovat také herečka Jada Pinkett-Smith; manželka herce Willa Smitha, který nedostal nominaci za svůj herecký výkon ve filmu Diagnóza: Šampión.

A podle recenzí je klidně možné, že by si to Will Smith zasloužil (nenechte se zmást českým názvem filmu, který evokuje bláznivou komedii o sportovně zaměřeném chovanci psychiatrické léčebny; původní název snímku zní Concussion a celé je to o tom, že sportem to není vždycky „ku zdraví“). Americká média jsou z toho vzhůru nohama - film Dvanáct let v řetězech, za který se vyhrávaly ceny zcela v souladu s politickou korektností (vyhrála žena černé pleti), je koneckonců už dva roky starý; obrácený smajlík, aktuálně vypuštěný v rámci Unicode 8.0 do operačních systémů iOs 9.1 a Android Marshmallow, musí zažívat okamžité žně. 

„Jak Je Možné, Že Už Druhý Rok Za Sebou Jsou Všichni Z 20 Nominovaných V Hereckých Kategoriích Běloši?“ vyjádřil na Instagramu znechucení Spike Lee, proslulý černošský režisér a autor nového (nenominovaného) snímku Chi-Raq. „40 Bílých Herců Za 2 Roky A Vůbec Žádná Šťáva. My Neumíme Hrát?! WTF!!“ Tou „šťávou“ je v Leeho stížnosti slovo „flava“, které podle slovníku Urban Dictionary znamená styl, někoho odlišného, zajímavého... být bělošský herec, tak se mě to skoro dotkne. Spike Lee dodává, že zrovna nyní by slavil narozeniny Dr. Martin Luther King Junior (pod jeho fotkou na Leeho „instáči“ se také celý komentář objevil; Spike Lee zastával práva své rasy vždy hodně nahlas, natočil například film Malcolm X); a nominace Akademie ve svém instagramovém postu označuje za „white ballot“ - tedy za tajné hlasování ve prospěch bílé rasy.

Server Slashfilm dodává, že jediným člověkem v hlavních nominacích, který není bílý jako stěna (a který má nad písmenem „n“ vlnovku), je režisér snímku Revenant (Zmrtvýchvstání) Alejandro González Iñárritu. Na Twitteru se (kromě obráceného smajlíka, který se za pouhých pár dní své existence už stačil ustanovit jako symbol sarkasmu) chytl tag #OscarsSoWhite – a není to poprvé. A magazín Variety na svých stránkách zveřejnil hlasování o tom, zda hodlají čtenáři Oscary také bojkotovat. Zatím tedy vítězí ti, kteří je bojkotovat nebudou (72,6 % : 27,4 %). A pod článkem je v tuto chvíli jediný trollovitý komentář: „Stoprocentně se na Oscary dívat budu - právě proto, že mám teď jistotu, že se tam nebudu muset koukat na obličeje Spika Leeho a Jady Smith.“ Au.

Souvislosti z jedné strany vypadají tak, že letošní oscarovou ceremonii bude uvádět černošský komik Chris Rock (ten, který „má rád černochy, ale nenávidí negry“), že šéfkou public relations oscarové akademie je černoška Cheryl Boone Isaacs a že producentem ceremonie je černoch Reginald Hudlin (ano, což je také ten slavný komiksový scenárista znovuzrozeného komiksu Black Panther, který u nás vyšel v řadě Ultimátní komiksový komplet... a který se teď stane součástí marvelovského filmového univerza v chystaném pokračování ságy Kapitán Amerika: Občanská válka).

Souvislosti ze druhé strany vypadají tak, že „rasovou diverzitu“ dnes popkultura šponuje na všech frontách; komiksový svět už nějakou chvíli burácí debatou o tom, nakolik by měli o černošských hrdinech a jejich specifikách psát bělošští autoři, a když se podíváte na televizní seriály, postřehnete tendenci nejen obsazovat černošské herce do rolí bělošských postav (příklady z poslední doby jsou pistolník Roland v chystané Temné věži podle Stephena Kinga, kterého bude zřejmě hrát Idris Elba - o němž šly nedávno skazky coby o novém Jamesi Bondovi -, a zabijačka Tulip ze seriálu podle komiksu Gartha Ennise Preacher: Kazatel, kterou bude navzdory blonďaté předloze z Texasu hrát etiopanka Ruth Negga). Dobře, že v Unicode 8.0 přibyl také černošský palec nahoru.

 

Souvislosti ze třetí strany vypadají tak, že málokterému případu policejního násilí v Americe se dnes dostává takové pozornosti, jako když bílý policajt zastřelí černého kluka. Černošská populace má po těch pár stoletích hnusných věcí od bílých oprávnění si dnes něco nárokovat; ovšem je zajímavé sledovat, jak samozřejmost tohoto nároku roste s demografickým ústupem bílé rasy.

A souvislosti ze čtvrté strany vypadají tak (jak si všímá například The Atlantic), že oscarová porota má následující demografické složení: 94 % jí tvoří běloši, ze 76 % muži; a průměrný věk je 63 let.