Detektivky podle skutečnosti fungují...

Detektivky podle skutečnosti fungují... Zdroj: Česká televize

Druhá řada Případů 1. oddělení řeší, co se u policie smí a co ne

V pondělí v osm večer nastartovala Česká televize druhou, osmidílnou řadu úspěšného, tradičně pojatého kriminálního seriálu Případy 1. oddělení. Tvůrci se v ní chtějí ještě víc přiblížit české realitě policejní práce a zatím se jim to rozhodně daří.

První díl, Slepý svědek, vyšetřuje případ vraždy dvou právniček, advokátky a koncipientky. Muž, který tyto dvě ženy z advokátní kanceláře utloukl železnou trubkou (hraje ho Jiří Štrébl), je tu usvědčen unikátním vyšetřovacím pokusem, kdy se zkoumají údery tyčí do kuřecího masa, jež pak přesně popíše slepý svědek (Vladimír Javorský) a brutálního vraha tak usvědčí. Případ, který se zapsal do dějin domácí kriminalistiky, už byl jednou televizně zpracován, v případě první epizody Případů 1. oddělení ale s důrazem na skutečný průběh vyšetřování.

Ano, tým vyšetřovatelů se i ve druhé sérii znovu zaměřuje na kauzy inspirované českými kriminálními případy, jež se skutečně staly. „Případy jsou z osmdesáti procent ponechány tak, jak se odehrály,“ říká pro reflex.cz vedoucí projektu Tomáš Feřtek a dodává, že společně s tvůrci (scenáristé Jan Malinda a Josef Mareš a režisér Dan Wlodarczyk) dávali velký pozor na to, aby se ve fiktivním světě neubližovalo oběti, totiž aby z případu nevyšla hůř než ve skutečnosti.

Poslední díl první (čtrnáctidílné) řady skončil v dubnu 2014, takže se k divákům hvězdné obsazení (české kriminalisty hrají Bolek Polívka, Ondřej Vetchý, Miroslav Vladyka, Filip Blažek a Miroslav Hanuš) vrací po téměř dvouleté pauze. S tím, že herci postavy dokonale znají a cítí se v nich evidentně dobře. Druhá řada navíc představila novou postavu, je jí vyšetřovatel Dušan Vrána (hraje ho Igor Chmela), o které moc nevíte, co si myslet: Je to idiot? Je to křivák? Je to neschopa? Je to Mirek Dušín?

Tomáš Feřtek existenci nové postavy vysvětluje novým tématem, jež druhou řadu seriálu zastřešuje: „První řada měla jasnou linku – vztah policistů s médii. Tématem druhé řady je, jak musejí sami policisté dodržovat zákony a nařízení; tedy jak dodržovat zákon a zároveň mít reálné výsledky práce. Existuje například jistá ,sdělovačka‘, což je nařízení, že každý obviněný musí hned po zadržení dostat do ruky papír s tím, co všechno na něj policisté mají. To je ale trochu problém, tím obviněný získává obrovskou výhodu,“ vysvětluje Feřtek a doplňuje, že podobných nařízení je v policejní práci hodně.

„V první řadě byl tým 1. oddělení navíc hodně jednotný, ve druhé řadě už tomu tak nebude. Rozpory jsou zde daleko větší a lépe odpovídají poměrům, které u české policie aktuálně jsou. Když Dušan Vrána přichází, ptá se na to, na co by se ptal běžný divák,“ uzavírá Tomáš Feřtek a prozrazuje, že seriáloví policisté si Dušana Vránu nakonec „převychovají“ k obrazu svému. Docela se na to těším; zbývá jim na to ještě sedm dílů.