Z natáčení seriálu Vinaři

Z natáčení seriálu Vinaři Zdroj: Profimedia.cz

Blbý Čecháček versus chytrý Moravák: Stupidita dosáhla vrcholu v seriálu Vinaři II

Když se na obrazovkách televize Prima objevil loni v srpnu seriál Vinaři, vyvolal pozdvižení a také diskusi o tom, zda nejsou scénky z Moravy až příliš idylické, vykonstruované a narážky na Prahu a Čechy přehnané. Ovšem to, co se děje v právě vysílané druhé sérii, překonává všechny možné představy o stereotypech a dokonce trumfuje i trapný lidový humor Troškových Kaměňáků a Babovřesků.

Děj se přenesl z „roztomilé a přátelské“ Moravy do „přihlouplých a zaostalých“ Čech. Jako kdyby na české území přijeli s posláním noví slovanští věrozvěstové Cyril a Metoděj. Jen teď se tváří jako moravští vinaři, mistři světa ve všech oborech – od vína až po sex.

Když pomineme časté narážky a vykreslení některých žen, jako skupiny téměř nesvéprávných osob, prakticky vše se točí kolem toho, jak jsou lidé z Moravy neskonale chytří a Češi neskutečně hloupí.

Co jsme se zatím dozvěděli?

Češi jsou líní. Češi nechodí do práce. Češi vysedávají v hospodě, zatímco Moraváci pořád makají. Češi kradou. Češi vymýšlejí pouze věci, aby někoho obrali. Češi pijí to zvláštní pivo, zatímco Moravák rozjímá u svého skvělého vínka. Češi jsou neznabohové, zatímco Moraváci respektují své kněze.

V seriálu Vinaři neuplyne snad ani 5 minut, aby nepřišla narážka na Čechy. Je na tom postavený celý scénář.

Dělat si z některých vlastností různých národů srandu je normální a dokonce potřebné, pokud se to dělá alespoň trochu chytře a nápaditě. Příkladem může být populární kanadsko-americká komedie Moje tlustá řecká svatba, která karikuje Řeky až roztomilým způsobem. Jenže seriál Vinaři II to dělá vyloženě trapně. Bohužel to snad i bylo účelem celého dílka.

Pokud bude ještě další série, tak se bude útočit na koho? Na Němce? Na Židy?