Amy Winehouse

Amy Winehouse Zdroj: Reuters

Chlastáte? Šňupete? Milujete ze všech sil? Pak nový film o Amy Winehouse pochopíte

Ani na festivalu v Karlových Varech, přestože bylo nabito, se britský dokumentární film Amy nedočkal nějakých déletrvajících ovací. Syrový popis bouřlivého života anglické zpěvačky Amy Winehouse dokonce některé lidi odradil a odcházeli, další s nepochopením zírali na sebedestrukci mladé umělkyně. Prostě to bylo a je na některé lidi moc. Jenže to bohužel zastírá celou podstatu díla – Amy byla ve svém oboru skutečně zcela výjimečná.

Film je sestřihem nejrůznějších, v některých případech zatím veřejnosti neznámých, záběrů ze života Amy Winehouse a mapuje i její nejbližší okolí. Rychlost, s kterou je divák zahlcován jejími dalšími a dalšími extravagantními kousky, v určitých momentech potlačuje podstatnější stránky dokumentu. To samé se děje při mnoha scénách, na kterých vystupují bulvární novináři a paparazzi.

Vzniká divoká změť, ve které hrají hlavní roli alkohol, drogy či deprese. Tyto věci a nemoci nebyly v životě Amy Winehouse náhodné, patřily k ní. Je to dokonce jakýmsi způsobem přirozené, i když pro část lidi zjevně nepochopitelné.

To ale nejsou nejsilnější scény filmu, jak si myslí mnoho diváků i někteří kritici. To nejlepší přijde, když Amy zpívá, když skládá, když je sama, když je smutná, když projevuje svoji lásku.

Zpěvačka, která zemřela ve 27 letech, by se proto neměla soudit podle toho, že nezřízeně chlastala a šňupala, ale podle toho, co vytvořila. Ve filmu ale nikdy jedno přebíjí druhé.

Amy Winehouse přitom jenom následovala osud mnoha geniálních zpěváků a hudebníků. Janis Joplin zemřela na předávkování drogami. Jima Morrisona z kapely Doors měly na svědomí podle všeho také alkohol a drogy. Kurt Cobain ze skupiny Nirvana se zabil, v těle měl tehdy heroin, dlouho trpěl depresemi. John Bonham, bubeník legendárních Led Zeppelin se v podstatě upil a udusil vlastními zvratky.

Podle všeho skvělé výkony na hudebním poli si někdy vyžadují i směs alkoholu a drog, jsou provázeny stresem a depresemi, ale výsledkem bývá něco ojedinělého.

Přesně to dokázala i geniální Amy Winehouse. Jistě, pro mnohé byl její život zcela nesrozumitelný a v podstatě obludný. To dokument přicházející do našich kin ukazuje. Zavřete ale u některých jejich písní oči a pouze poslouchejte. Pak přijde ta pravá Amy…

Dokumentární film Amy; Velká Británie, režie a scénář Asif Kapadia; 128 minut, premiéra v českých kinech 6. srpna 2015.

Amy Winehouse a její slavná a nádherná píseň Back To Black:

 A zde Amy s písní Rehab: