Dilmah t-boutique v pasážii Broadway

Dilmah t-boutique v pasážii Broadway Zdroj: Marie Bartošová

Říkáme to beze slov!

Manželé Martin s Hankou se narodili jako neslyšící a znakování mají doslova v krvi. Při porovnání se světem slyšících se zde sice najde celá řada rozdílů, oni však chtějí všude kolem sebe ukazovat hlavně to, že neslyšící rozhodně nejsou o nic chudší než většina z nás, kteří jsme slyšící. Ticho s sebou nese také zcela speciální vyznání lásky. Hanka s Martinem si například společně vymysleli vlastní znaky, kterým nikdo jiný nerozumí. Podívej se taky na krátký videorozhovor a nauč se, jak se řekne ve znakovém jazyce „Miluji tě“.

 

Myslíte, že se liší vztahy slyšících a neslyšících párů?
H: Vztahy jsou podle mého úplně stejné. Rozdíl by asi byl, kdyby byl v páru jeden slyšící a jeden neslyšící. Pokud jsou ale oba slyšící nebo naopak neslyšící, vyjde to nastejno.


Jaké možnosti seznamování mají dnes neslyšící?
H: Dneska je to o něco těžší, než dřív, kdy existovaly třeba kluby pro neslyšící. Tam se mohli poměrně snadno potkávat a seznamovat.
M: Na druhou stranu jsou tu dneska nové možnosti, třeba přes internet…

Kdy a jak jste se seznámili vy? Kdo udělal první krok? Byla to láska na první pohled?
M: Z mojí strany to bylo hned. Seznámili jsme se v práci. Oba jsme tehdy dělali v Pevnosti – českém centru znakového jazyka, kde působím už 18. rokem na pozici lektora. A kdo udělal první krok? Samozřejmě já, jako správný chlap.

V čem spočívá vaše „soukromé“ vyznání lásky?
M: Není jen jedno, máme mnoho vyznání lásky. Většinou jsou to však opravdu soukromé a intimní záležitosti. Ukážeme vám jen jeden speciální znak, který jsme si společně s Hankou vymysleli. Vychází z jednoruční prstové abecedy a jde o počáteční písmena fráze I Love You – ILY (pro názornost se podívej na video).
 
Máte ještě nějaké tipy, jak vyznat lásku beze slov?
H: Toho je hodně. Jde o takové zdánlivé drobnosti. Třeba když usínám, Martin mě obejme a kreslí mi prstem srdíčko na rameno. A já mu pak zase kreslím srdíčko na ruku.

Jaký je recept na úspěšný vztah? Znáte ho?
H: Hlavní je mít se rádi a navzájem si důvěřovat. Být k sobě ve vztahu otevření a společně čelit všem problémům, jinak to asi nejde.

Dilmah t-boutique v pasážii BroadwayDilmah t-boutique v pasážii Broadway | Marie Bartošová

Podívej se na rozhovor přibližující svět neslyšících. V bonusovém videu tě Martin a Hanka naučí další zajímavá vyznání lásky.

Další detaily z vyprávění Martina a Hanky najdeš se na www.reknitoposvem.cz.

Kromě jejich příběhu tam najdeš ještě love story dalších 7 párů. Zábavným testem taky můžeš odhalit, jak bys lásku vyznal po svém ty.
Hlavní motiv svátku zamilovaných je srdce, které si můžeš vytvořit i přesně podle svého gusta. Navíc denně odměníme 20 autorů vytvořených srdcí čokoládovými pralinkami I Love Milka.