Dan Brown

Dan Brown Zdroj: Richard Klíčník

Soutěžte s Argem a Reflexem o setkání se spisovatelem Danem Brownem a víkend ve Florencii

Jak už jsme psali, světoznámý autor Šifry mistra Leonarda, Andělů a démonů a dalších mysteriózních thrillerů zavítá v půli ledna na pár dní do Prahy. Kromě toho, že nám přislíbil rozhovor, který si v některém z lednových čísel Reflexu budete moci přečíst, vám nabízí i osobní setkání a své knihy s vlastnoručním věnováním. Díky mediálnímu partnerství Reflexu a nakladatelství Argo, které Brownovy romány v Česku vydává, můžete na www.reflex.cz vyhrát podepsané knihy světoznámého spisovatele, lístky na LiStOVáNí Infernem na Nové scéně Národního divadla nebo o víkend pro dva ve Florencii.


Proč právě ve Florencii? Pokud jste četli Brownovo Inferno, jistě to víte. Právě zde se totiž odehrává značná část této knihy, které se v České republice prodalo už více než 90 tisíc výtisků. Připravili jsme pro vás soutěž, jejíž první cenou je víkendový pobyt ve Florencii pro dvě osoby (letenky + ubytování). Součástí ceny jsou také dva lístky na LiStOVání Lukáše Hejlíka, které proběhne 15. ledna na Nové scéně Národního divadla. Právě zde dojde k předání výhry a vítěz se sejde s Danem Brownem, který mu do knihy vepíše osobní věnování.

Ceny

1. místo
Víkendový pobyt ve Florencii pro dvě osoby (letenky + ubytování), setkání s Danem Brownem na Nové scéně Národního divadla 15. ledna 2014 a autorovo osobní věnování v románu Inferno.

2. – 3. místo
Kompletní dílo Dana Browna vydané u provozovatele soutěže (Šifra mistra Leonarda, Andělé a démoni, Ztracený symbol, Digitální pevnost, Pavučina lží a Inferno). Román Inferno bude podepsaný autorem.

4. – 10. místo
Podepsaný román Dana Browna Inferno

 

Jak vyhrát v soutěži s Danem Brownem?

Je to jednoduché. Soutěž má tři kola, každé obsahuje jednu otázku. První kolo startuje dnes. Následující ukázka z Brownova zatím posledního románu Inferno se odehrává v jednom známém florentském paláci. Vaším úkolem je napsat nám do 22. prosince 2013 do 24:00, jak se palác jmenuje. Správné odpovědi zasílejte na adresu soutez@argo.cz, do předmětu e-mailu uveďte heslo „Inferno“.

FlorenitnaFlorenitna | Archív



Kompletní pravidla soutěže naleznete ZDE.

PRVNÍ UKÁZKA

Konečně zvedl pohled k rozsáhlým freskám zdobícím zdi. Měly velmi spletitou historii: patřily k ní třeba i Leonardovy nezdařené experimenty s novou malířskou technikou, která vedla k tomu, že se jeho mistrovské dílo doslova rozteklo. Rovněž se tu konal umělecký souboj iniciovaný Pierem Soderinim a Machiavellim, v němž se utkali dva renesanční titáni, Michelangelo a Leonardo. Každý měl vytvořit jednu fresku na protějších stěnách sálu.

Dnes však Langdona víc zajímala jiná ze zdejších historických zvláštností.

Cerca trova.

„Která z nich je ta od Vasariho?“ zeptala se Sienna a očima přejížděla po freskách.
„Skoro všechny,“ odpověděl Langdon. Věděl totiž, že v rámci rekonstrukce tu Vasari a jeho pomocníci přemalovali téměř všechno, od původních fresek po devětatřicet panelů zdobících zdejší proslulý „visutý strop“.
„Ale nás zajímá tamhleta,“ ukázal na fresku až vzadu na pravé stěně. „To je Vasariho Bitva u Marciana.“

Šlo o vskutku impozantní bitevní scénu, šestnáct metrů dlouhou a přes tři patra vysokou. Ve vyrudlých tónech hnědé a zelené se tu nabízel panoramatický výjev překypující vojáky, koňmi, kopími a zástavami, to vše na pozadí idylických kopců.
„Vasari, Vasari,“ zašeptala Sienna. „A tam někde že má být schované to tajné poselství?“
Langdon přikývl, přimhouřil oči a zahleděl se k hornímu okraji ohromné fresky. Pátral po jednom konkrétním zeleném bitevním praporu, na který Vasari vymaloval své tajuplné poselství – CERCA TROVA. „Odsud bez dalekohledu skoro není vidět,“ vysvětloval Langdon, „ale když se koukneš nahoru doprostřed, tam mezi ty dva statky na kopcích, najdeš tam maličký, nakloněný zelený praporec, a –“

„Vidím ho!“ ukazovala Sienna do horního pravého kvadrantu, přesně na správné místo.
Langdon jí záviděl její mladé oči.

Oba přistoupili k impozantní malbě blíž a Langdon si ji prohlížel v celé její nádheře. Konečně jsou tedy tu. Bohužel tu byla jedna potíž – Langdon tak docela nevěděl, proč tu jsou. Chvilku tiše stál a sledoval detaily Vasariho mistrovského díla.

Jestli se mi to nepovede, zbude jen smrt.

Za jejich zády vrzly dveře a dovnitř nejistě nakoukl hlídač s leštičkou. Sienna na něj přívětivě zamávala. Hlídač na ně chvilku zíral a pak dveře zase zavřel.
„Nemáme moc času, Roberte,“ pobízela ho Sienna. „Přemýšlej. Připomíná ti ta freska něco? Vybavuje se ti něco?“

Langdon podrobně zkoumal ten chaotický bitevní výjev nad nimi.

Pravda je vidět jen očima smrti.