usti

usti Zdroj: archiv

Ústí nad Labem se obarví. Chemička s tím nemá co dělat

Město Ústí, které mně osobně nikdy k srdci nepřirostlo – a jehož zhusta nezaměstnaní obyvatelé se v očích mnohých laiků dělí na Romy a rasisty a nic mezi tím -, se 11. září chystá zvrátit tento svůj  nelichotivý obraz.

 

Nevládka Poradna pro integraci totiž v centru Ústí (neboli Aussig, jak říkáme my, sudeťáci) tuhle sobotu pořádá od pravého poledne až do nevidim už jedenáctý ročník worldmusic festivalu Barevná planeta.

 

Bude to multi-kulti – na dvou scénách prý zahrají kapely z 23 zemí světa. Betonovou vanu „Míráku“ a Lidické náměstí mimo jiné ozvučí United Flavour, Tonya Graves, The Eccos z Mexika, v Česku populární Íránec Ali Amiri s kapelou Amarante, politický aktivista a muzikant Carlos de Nicaragua a balkánská dechovka Ahmed má hlad.

 

Organizátoři dále slibují spoustu stánků s etnopředměty a exotickými jídly kupř. z Pákistánu a Mongolska (Mongolové ovšem mají tu nejodpornější kuchyni světa, věřte mi; jedla jsem v té krásné zemi celkem po 22 dní a minimálně desetkrát delší dobu jsem se tu hrůzu snažila vytěsnit – ten sádelnatý upytlačený svišť opálený letlampou byl asi ještě nejlepší, i když mohl mít mor). Bude se promítat, bude se pít po barech, budou se poznávat cizinci a jejich kultura, budou se bourat bariéry. Vstup je zdarma a vypadá to na výbornou akci, pokud počasí nebude proti. Více informací najdete tady, jestli se tedy na Divoký sever odvážíte. Lze spojit s dopoledním výletem na krásně zrekonstruovaný zámeček Větruše nebo na romantickou zříceninu hradu Střekov.