Hoci navštíviť Cirque du Soleil nie je lacná záležitosť, zážitok z neho človek z hlavy určite len tak ľahko nevymaže.

Hoci navštíviť Cirque du Soleil nie je lacná záležitosť, zážitok z neho človek z hlavy určite len tak ľahko nevymaže. Zdroj: Isifa.com

Letní letná: Tenhle cirkus není pro starý klauny

Je cirkus a je nový cirkus. V tom prvním dělají medvědi stojky na kuželích, tygři proskakují hořící obručí, sloni chobotem dirigují orchestr složený z makaků a klauni s červenou bambulí místo nosu flirtují se šestiletými holčičkami.

 

Ten druhý, zjednodušeně řečeno, propojuje cirkusové dovednosti (zejména akrobatické) s divadelním uměním — přičemž zvířata budete mezi účinkujícími hledat marně. Zatímco klasický cirkus zná asi každý – jednak díky stovky let trvající tradici a pak také zásluhou „starýho Maliny“ z Cirkusu Humberto – fenomén nového cirkusu trvá teprve nějakých třicet let a široká veřejnost s ním má zatím, alespoň u nás, minimální zkušenosti. „Starý“ cirkus se však v poslední době topí v komerčních problémech a jeho nová forma je naopak na výrazném vzestupu (například francouzský soubor Cirque du Soleil patří mezi světové celebrity – věhlas jeho beatlesovského představení Love dalece překročil hranice Las Vegas, kde je uváděno).

 

Slávu nového cirkusu v České republice šíří jednak představení La Putyka, jednak čím dál úspěšnější festival Letní Letná. Letos se bude konat už posedmé.

 

Na několika scénách v Letenských sadech (v okolí Hanavského pavilónu) se budou od 18. srpna proplétat žongléři, pouliční umělci, komedianti a akrobaté jednak z Čech a pak také ze zahraničí. Mezi hlavní letošní lákadla patří dvojčlenný francouzský soubor Atelier Lefeuvre & André s představením Bricolage Erotique, v němž se autoři a protagonisté „vydávají na cestu poznání erotiky, svých těl, života a smyslnosti — a ničeho se přitom nebojí“, jak říká Jiří Turek, ředitel a dramaturg Letní Letné. „Nečekejte nic vulgárního či zvráceného. V našich rukou struny, závěsy, židle, prkna i balóny evokují sny o ladných křivkách, liniích a dalších tělesných rysech. A nemyslete si nic špatného o tom, co se domníváte, že vidíte. Můžete se totiž mýlit,“ dodávají sami tvůrci. Druhým výrazným jménem v programu je francouzský akrobat, klaun a režisér Daniel Gulko se souborem Cahin Caha. Uvede poprvé mimo Francii představení REV, určené pro šest herců — akrobaty, žongléra, klauna i zpěvačku. Z dalších účinkujících jmenujme alespoň Rosťu Nováka s výše zmíněným představením La Putyka, Divadlo Tramtárie, Divadlo Koňmo, Buchty a loutky či divadelní kabaret Kašpárek v rohlíku 2.

 

Svou podstatou patří Letní Letná mezi přední „family friendly“ akce pražského kulturního kalendáře. Takže pokud ji budete chtít navštívit, nemusíte ani shánět hlídání … Což má své nepopiratelné výhody.