Václav Klaus - ilustrační snímek

Václav Klaus - ilustrační snímek Zdroj: David Peltán / MAFRA / Profimedia

Jsou Piráti a zelení skutečně větším ohrožením demokracie než komunisti, jak to řekl Václav Klaus?

Myslím, že jedním z mála bývalých politiků, jejichž názory má dnes smysl intenzivněji sledovat a rozebírat, je exprezident Václav Klaus. Nedávno uvedl, že za větší zlo než KSČM považuje Piráty a zelené. Přesněji ocitováno z TV debaty - „Považuji nějaké piráty a zelené za větší zlo než tu dnešní vyčpělou, bezbarvou, ideologicky naprosto prázdnou, zbytkovou komunistickou stranu," řekl tvrdí Klaus.

Citovaným televizním výrokem pan Klaus jistě desetitisíce diváků potěšil, ale naopak statisíce možná naštval. Prostě VK v plné síle, tak jak jej známe. Ač nejsem nějakým velkým obdivovatelem či dokonce milovníkem ni Pirátů, ni zelených a s některými jinými výroky prezidenta Klause ve stejném pořadu souhlasím, tak tyto v zásadě „minoritní poplety“, což dnes platí zejména pro zelené, nemožno odpovědně srovnávat s komunisty.

Je určitě pravda, že KSČM model 2018, není KSČ třeba z roku 1951, nicméně i tak ji vnímám na rozdíl od Klause jako pro demokracii nebezpečnější než zmíněné dvě novodobé strany.

Není to tak dlouho, co „rudí“ opět vystrčili drápky v podobě úskočných návrhů ohledně zdanění církevních restitucí. Ostatně jak jsem psal před pár dny: Je zapotřebí si znovu a znovu připomínat, že církví majetek ukradli právě komunisté. Tedy se jedná o návrh nejen nemorální, ale i v zásadě protiprávní, jelikož zásadně narušuje právní jistotu.

Úplně jiný sport

V neposlední řadě v historii zelených a Pirátů nemožno, ale opravdu nemožno nalézt na rozdíl od komunistů stovky obětí a tisíce zkažených lidských životů. Bylo by nošením nočních ptáků do Athén popisovat, co zde komunisté (respektive jejich předchůdci) napáchali v minulých desetiletích. Uznávám, uběhlo již skoro třicet let od „sametovky“, nicméně oběti by neměly zůstat zapomenuty. Nikdy!

Řečeno za pomoci slovní zásoby legendárních Pulp fiction – zelení a Piráti versus komunisté, to nejen že není stejná liga, to je úplně jiný sport.

A velice nebezpečný sport, byť aktuálně provozovaný méně aktéry, navíc většinou veteránského věku. Jak je rozumnějším lidem známo, pakliže jsou komunisté v opozici, tak jsou v zásadě jako nemotorní beránci s občasnými excesy (návrhy na vystoupení z NATO, zdanění církevních restitucí, drobné proruské přihrávky…), avšak když se chopí vesla, tak se pak dějí věci. O tom jsme se v minulosti mohli mnohokrát přesvědčit po celé zeměkouli.

Autor je právník a publicista.