Více než čtvrtina studentů, kteří dělali maturitu z matematiky, z ní propadla. Přitom si ji studenti zvolili dobrovolně.

Více než čtvrtina studentů, kteří dělali maturitu z matematiky, z ní propadla. Přitom si ji studenti zvolili dobrovolně. Zdroj: Profimedia.cz

Maturitní katastrofa: Z matematiky měla téměř půlka studentů čtyřku nebo pětku, brzy přitom bude povinná

V minulém týdnu dorazily do škol výsledky didaktických testů státní maturity. Celkové statistiky zatím CERMAT nezveřejnil, už teď se ale dá z percentilu vyčíst, kolik procent studentů dostalo jaké známky. A s ohledem na fakt, že za pár let bude maturita z matematiky povinná nejen pro gymnázia, ale i odborné školy, jsou ta čísla alarmující. Necelá polovina maturantů totiž dostala čtyřku nebo pětku.

Na výsledky upozornil senátor Jiří Růžička, který k nim měl jako ředitel gymnázia přístup. Z výsledků šlo dle něj vyčíst, že 27 procent studentů u zkoušky z matematiky propadlo a dalších 23 procent dostalo čtyřku, v pondělí nicméně CERMAT zveřejnil oficiální čísla, která jsou o trochu jiná. Jednu ze dvou nejhorších známek mělo nakonec zhruba 47 procent studentů.

Letos a ještě v příštích dvou letech je přitom zkouška z matematiky pořád dobrovolná – mluvíme tedy o těch, kteří si matematiku jako maturitní předmět vybrali sami.

I počet studentů volících nejklasičtější přírodní vědu klesá. Ještě před třemi lety si ji vybralo zhruba 30 procent maturujících, letos jen lehce přes 23 procent. Ve světle všech těchto čísel, zejména pak těch o (ne)úspěšnosti u samotné zkoušky, vyplouvá na povrch zjevně nedostatečná úroveň výuky matematiky na středních, potažmo i základních školách. Když ani z těch, kdo si předmět vyberou dobrovolně, nedokáže polovina napsat test z něj přinejmenším na dobrou, je něco vážně dost špatně.

Povinná maturita z matematiky: Je to dobré řešení?

Test z matematiky přitom bude povinnou součástí zkoušky z dospělosti už za tři roky a místo toho, aby se výsledky postupně lepšily, jsou naopak letos ještě o něco horší. Zařazení matematiky jako povinného maturitního předmětu přitom před pár lety prošlo jen těsně, při hlasování tehdejší Sobotkovy vlády zvítězilo o jediný hlas. Výjimku dostaly jen zdravotnické a umělecké školy a také obory sociálních služeb.

Povinná matematika u maturity má údajně více lidí nalákat na technické obory. Nebude to ale spíš tak, že se humanitně zaměření studenti začnou školám s povinnou maturitou z neoblíbeného předmětu vyhýbat?

Řešit následek problému místo jeho příčin je dlouholetá nemoc české politiky a povinná maturita z matematiky na ni ukazuje. Máme špatnou výuku matematiky? Málo lidí chodí na technické obory? Děti matematika nebaví? No tak ji dáme všem povinnou, ať se trochu podusí a ať proklínají rodinu Hejných na pět generací dopředu.

Archaický systém plný přežitých návyků a zastaralých osnov

A jak se připravují školy? Příštím prvákům, kterých už se bude povinná matematika týkat, přidávají jednu hodinu matematiky týdně navíc. Koncepční změny v nedohlednu, jako ostatně v celém archaickém systému plném přežitých návyků a zastaralých osnov. Zvyšování platů učitelů sice zní mile, s ohledem na brzy nutně končící rozlet ekonomiky ale patrně nepotrvá věčně. A možná kvůli němu na další příspěvky do školství už ani nebude.

CERMAT na poprask kolem výsledků zareagoval lakonicky – rozložení známek se dle něj nevymyká normálu, pětkařů je jen o trochu více než loni. A co když se vymkne, až bude maturita z matematiky povinná? Na to se zatím nikdo neptá.