Ministryně obrany Karla Šlechtová a její Rambohafík

Ministryně obrany Karla Šlechtová a její Rambohafík Zdroj: ČTK, Instagram

Miluji Zemana, svého psa a poslouchám Babiše. Jmenuji se Šlechtová a dělám ministryni

Karla Šlechtová, toho času ministryně obrany, je pozoruhodným úkazem české politické scény. Vášnivě podporuje prezidenta Miloše Zemana, velmi ráda mluví (o čemkoli), ještě raději postuje fotky na Instagram a nešetří statusy na Facebooku. Je všude a tím vlastně nikde. Teď vyhodila ředitele Vojenského výzkumného ústavu, který komentoval kauzu kolem jedu novičok. Je to další z řady chyb agilní ministryně.

Uplynulé pondělí nebylo pro Karlu Šlechtovou nejšťastnější. Nejdříve média mohutně komentovala její naprostou hloupost, když vyfotila svého psa (prý mu říká Rambohafík) u hrobu neznámého vojína v Národním památníku na pražském Vítkově. Navíc u věnce, který tam sama předtím položila. Zde se projevila její nezřízená touha neustále tajtrlíkovat před veřejností, aby bylo vidět, jak je údajně činorodá. Nemluvě o tom, že u toho ministryně porušila vyhlášku, protože pes na Národní památník nesmí.

V pondělí odpoledne pak bylo oznámeno, že Šlechtová odvolala z funkce ředitele Vojenského výzkumného ústavu Bohuslava Šafáře. Důvod ani jedna strana nesdělila. Šafáře ale kritizoval premiér Andrej Babiš za jeho výroky o jedu novičok (tím měl být podle některých tvrzení zasažen v Anglii dvojitý agent Skripal a jeho dcera). A co si boss Babiš přeje, to Šlechtová vykoná i tehdy, když to ani nevysloví.

Nelze si ale představit, že by šéf Vojenského výzkumného ústavu v kauze novičok lhal. Nedává to žádný smysl a ani tomu nenasvědčují žádné indicie. Když v březnu ruská vláda označila Česko za možného původce novičoku, řekl Šafář agentuře ČTK, že otravné látky se u nás vyrábějí výhradně pro laboratorní účely a že malé množství jich vyrábí i jeho ústav. Řádově jde o gramy, takže podle tehdejšího Šafářova vyjádření nejde o výrobu, ale spíš „laboratorní přípravu malého množství“ kvůli otestování jejich vlastností.

Šlechtová od začátku kauzy ale tvrdila, že u nás novičok není. Že se u toho vláda dostala do sporu s prezidentem Zemanem, který tvrdil, že se tady jed testoval, přitom není problémem pana Šafáře. Politici se měli domluvit, co budou říkat, aby to nevypadalo, že Česká republika mluví často v různých kauzách mnoha různými hlasy. Ministryně obrany si ale našla oběť a promptně ředitele ústavu vyhodila. Má ovšem nějaký důkaz, že Šafář nemluvil pravdu? Těžko.

Odpovídá to tomu, jak Šlechtová jedná a co říká. Chce být hodně vidět a tak neustále jakoby něco dělá. Stačí se podívat na její sociální sítě. Navíc pořád slibuje, že všechno zařídí, vyjedná, udělá lépe. Zejména v případě naší armády jsou to odvážná tvrzení, která se nenaplnila u žádného ministra.

Karla Šlechtová navíc vášnivě podporuje muže, který programově rozděluje českou společnost. Tím je Miloš Zeman. Ministryně u toho říká další nesmysly, které neodpovídají realitě.

Například 10. ledna takto zdůvodnila, proč napsala předmluvu do knihy rozhovorů s prezidentem: „Když jsem psala předmluvu - s velkou ctí - do knihy o našem panu prezidentovi Miloši Zemanovi, netušila jsem, jak moc pravdivá slova do ní vkládám: Miloš Zeman je kotva v rozbouřeném moři. Nyní více, než kdykoliv jindy, ho v politickém moři v naší krásné zemi potřebujeme.“

Tak určitě… Zeman a kotva v rozbouřeném moři? Člověk, který vystřeluje šrapnely na své oponenty prakticky každý den? Muž, který si vytvořil seznamy nepřátel, jež postupně likviduje? Šlechtová to nevidí?

Ministryně Šlechtová se loni pokusila „odejít“ z vlády, když se ucházela o vysokou funkci v jedné z organizací OSN. Tam neuspěla. Ale pro Českou politiku by bylo lepší, kdyby se pro ni podobné místo někde našlo. Protože když je něčeho moc, tak je toho moc. A Karly Šlechtové je prostě přespříliš.