Vladimir Putin poděkoval svým příznivcům jen několik hodin po uzavření volebních místností. Prezidentské volby drtivě vyhrál.

Vladimir Putin poděkoval svým příznivcům jen několik hodin po uzavření volebních místností. Prezidentské volby drtivě vyhrál. Zdroj: Reuters

Putinovy volby: Co s ruskými regiony, které jsou nedemokratizovatelné?

Pro naše ruské šváby budou výsledky ruských voleb demokratické a budou vyjadřovat vůli většiny. Ano, většina Rusů zvolí Putina – ale Putin samozřejmě nemá s demokracií nic společného. A my – západní civilizace – nemáme ani ponětí, co dělat se zeměmi a celými regiony, které jsou vzhledem k myšlení svých obyvatel nedemokratizovatelné.

Vladimír Putin vyhrál prezidentské volby v Rusku s takovým náskokem a s takovou volební účastí, že by mu mohli politici tradičních západních demokracií opravdu závidět. Přitom na jeho volbě není vůbec, ale vůbec nic demokratického, a jestli Putin něco opravdu není, tak je to demokrat. Přesto jej vůle (zdrcující) většiny znovu usadila do prezidentského křesla celé Rusi a dalších šest let budeme při jeho vyvádění slýchat od tuzemských proruských švábů, že je demokraticky zvoleným prezidentem.

Demokracie není jen vláda většiny

Je oblíbeným omylem, že co je vůle většiny, je demokratické a správné. Přitom k demokracii – kromě vůle většiny – patří také řada dalších atributů, které když režim postrádá, tak prostě demokratický není. Kromě vůle majority je totiž v demokracii také potřeba právní stát – vláda zákona. A také ochrana menšin a individuálních svobod občanů.

A samozřejmě také lidská práva. Což v Rusku není naplněno ani náhodou. Od násilného potlačování a věznění opozice přes zcela pošlapaná a znevážená práva jedince až po zcela okázalé pohrdání právem. Věznění lidí za účast na „nepovolených demonstracích“ je sice podle ruských zákonů oprávněné, zásadně však pošlapává zásadnější právo – právo shromažďovací. Stejně tak Putin pohrdá právem mezinárodním – stačí připomenout slova jako Krym, Donbas či Novičok. Přesto jej lid ruský nadšeně zvolil.

Demokraticky zvolený diktátor

Rusko se tedy po nedělních volbách znovu dostává do situace, kdy byl v demokratických volbách demokratickou většinou voličů zvolen diktátor, autokrat vynucující autoritářský režim. A my – západní civilizace – stojíme díky tomu před mimořádně těžkou otázkou. Ta otázka zní: Jak řídit společnost, zemi, ve které obyvatelstvo prostě není demokratické, a když se mu dá volební právo, tak demokraticky zvolí nedemokrata? Jak řídit takovou společnost?

Zatím jsme nic jiného než tržní demokracii nevymysleli – a tu, jak ukázaly ruské volby, Rusové prostě nechtějí. Chtějí mít, jak jsou historicky zvyklí, báťušku cara. Bohužel, aristokracie, která by byla schopná vést země, prakticky vymřela a potomci evropských šlechtických rodů by nejspíše nechtěli být ruským carem. Takže se vlastně neví, jak by se země jako Rusko měly řídit. Což samozřejmě otevírá dveře diktaturám všech představitelných barev a odstínů.

Rusko není daleko

Aby tento text nevyzněl tak, že se vysmívám necivilizovaným Rusům: Vývoj ve střední Evropě ukazuje, že zájem o demokracii je malý a že země bývalého východního bloku volí nedemokraty s chutí. Třicet procent pro Babiše v parlamentních volbách a jedenapadesát pro Zemana ve volbách prezidentských ukazují, že nedemokraticky smýšlející lidé i v našem civilizovaném Česku tvoří děsivě vysoký podíl populace. Takže i u nás bychom měli začít přemýšlet, jak řídit země, kde občané, voliči, odmítnou demokracii tak jako v neděli v Rusku.