Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

JXD: Internet přinesl vzpouru blbů

K velkému výročí internetu v naší zemi je třeba dodat, že vedle mnoha dobrých věcí přinesl internet i vzestup idiotů. Okamura a jeho volání po referendu jsou viditelnými výsledky této vzpoury, která vypukla, protože se pitomci díky internetu začali cítit inteligentními a silnými.

V posledních letech se rapidně mění situace v celém světě, ke slovu se dostávají populističtí politici a populistické politické subjekty. Nebudu uvádět příklady ze zahraničí, ale z tuzemska: Příchod holocaust popírajícího Okamury do Sněmovny s desetiprocentním volebním ziskem je nejviditelnějším signálem vzpoury blbů v naší zemi. Za tu vzpouru je odpovědný především internet. 

Blbové jsou vidět

Ještě před třiceti lety pitomci věděli o tom, že jsou pitomí, a své pitomé myšlenky ventilovali jen při pitomých hospodských rozhovorech s jinými pitomci. Nyní je situace diametrálně odlišná. I úplný blb si snadno založí účet na Facebooku. A od toho momentu jsou jeho blbé myšlenky pravidelně materializovány, zapsány na sociální síť. Tím jednak ty pitomosti dostávají v očích svého pitomého autora větší váhu (je to přece napsaný), za druhé pitomosti inspitují jiné pitomce k tomu, aby svoje pitomosti napsali do reakcí. Takže míra koncentrace debility raketově stoupá. Vedle Facebooku je navíc internet plný invalidních zdrojů - od známých serverů jako Parlisty nebo Aeronet přes různé ezoterické servery až po internetová media vytvářející parodie, u kterých ovšem pitomec nepozná, že jde o parodie. Takže ty pitomosti, co píše na Facebook, dokáže pitomec snadno podložit podobně pitomými internetovými zdroji - a rázem má jím tvrzená pitomost punc vědeckosti. A máme tady hned celou armádu vědců se základním vzděláním či výučními listy. 


Rozhovor s blbem
  Nedávno jsem zde publikoval rozhovor s lékařem - dietologem na téma nevhodnosti veganské stravy pro děti. Vzápětí mi jeden pitomec začal psát na Facebook, kam jsem článek nasdílel. Náš dialog cituji:

Blb: Jak můžete veřejně, na serveru s návštěvností několika desítek tisíc lidí, publikovat svoje subjektivní názory a přesvědčení (tentokráte podpořené dalším „nutričním expertem“), nabádat stát k nesmyslnému zasahování do záležitostí rodin a nakonec, jako perlička na závěr, nabádat k rozvracení rodin soudními spory. Běžnému uživateli internetu zabere několik málo minut, nežli dohledá informace, z různých na sobě nezávislých zdrojů." A link na server soucitne.cz. Prozkoumal jsem chlapcův profil, zjistil, žeje mu tak devatenáct, a že je vyučenej. Tak jsem s ním začal polemizovat.

jxd: Hochu, v článku nejsou moje názory, ale odborné stanovisko významného lékaře, takže pokud nemáte dlouhou medicínskou praxi a titul MUDr., držte hubu a krok.

Blb: V článku jsou Vaše názory, a názory lékaře, o které opíráte ty svoje. Pokud by jste obětoval 15 minut svého času a zkusil vyhledat informace ve více zdrojích, nikdy by ste tento, ani předchozí článek nepublikoval.

jxd: A jaké máte, hochu, vzdělání, že polemizujete s lékařem?

Blb: Moje vzdělání nemění nic na faktech a je v této diskuzi naprosto irelevantní, což by měl člověk s Vaším vzděláním vědět.

jxd: Víte, hochu, ono bez vzdělání nepoznáte, která informace je pravdivá a která ne. Tak mějte trochu úcty k vědecký poznatkům lékaře a nedělejte ze sebe hlupáka. Vyučenej kluk jako vy by měl stát ve stoji spatném a mlčet, když hovoří lékař.

Blb: Protože býti doktorem, znamená býti téměř vševědoucím bohem. Lidstvo se vyvíjí a s ním i jeho znalosti a poznání.


Blbost vítězí!
  Následně se blb odmlčel. Ale celkem jasně popsal, jakým procesem teď prochází celá polovina populace - lidé s podprůměrnou inteligencí. Přestávají si být vědomi své vlastní intelektové nedostatečnosti, protože mohou své pitomosti mimořádně efektivně psát a šířit. A pro libovolné blbé tvrzení - třeba že nás práškují z dopravních letadel - se dá na internetu najít dostatek zdrojů, u kterých blb díky svému blbství nemá šanci poznat, že to jsou úplné blbosti. Že zdroj jako soucitne.cz opravdu není relevantní, a že se na něm dají dohledat jen blbosti.

Tento všeobecný nástup blbosti pak v blbech vyvolává dojem, že všemu rozumí, protože si to najdou na Internetu - a chtějí rozhodovat sami. Ne prostřednictvím volených zástupců, kteří tradičně bývali alespoň o trochu chytřejší než průměr, ale přímými referendy. Zcela nekompetentní pitomci chtějí rozhodovat o vysoce odborných otázkách, jako je přijetí eura, protože si přece na Parlamentních listech přečtou, kde je pravda. A pravda to musí být, protože je to napsané na Internetu, a basta.   Takže - nástup Internetu sice přinesl lidstvu obrovský rozvoj, ale zároveň mobilizoval celu armádu blbů tak, že začali svou nově posílenou blbostí vážně ohrožovat celý systém parlamentní demokracie - a to nejen u nás, ale celosvětově. Prostě - zítřek patří blbům!