Andrej Babiš - ilustrační snímek

Andrej Babiš - ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Karel Steigerwald: Problém estébáka Babiše. Kdy konečně odejde z politiky?

Krajský soud v Bratislavě definitivně rozhodl, že Andrej Babiš byl evidován jako spolupracovník StB oprávněně. Tím skončila hra na slepou bábu. Babiš je prostě fízl. Už i slovenský soud uznal, co všichni vědí dávno.

Vznik druhé Babišovy koalice to zas o kus komplikuje. Už nejen obvinění z podvodu, ale také soudně uznané fízlovství budou muset zájemci o vládní koalici přeskakovat. Chce to žaludek víc než kachní. Snad jen KSČM s tím problém mít nebude. Pro ni je estébáctví a udavačství čestná činnost.

Mezitím běží další šaškárna – stíhaný Babiš za závojem „presumpce nevinny“. Lže zas? Co bude, až spadne tento závoj? A další a další, které se na něj cení. Šaškárny mnoha lidem posloužily jako výmluva – je nevinný, dosvědčili to estébáci. Tak teď je fízlem, co dál?

Českou politiku čeká krutý test. Kdo z politiků toho udavače StB a lháře, obviněného z podvodu demokratickou policií, spolkne v roli premiéra? Fakt už je česká politika tak nízko? A lid – ten, který má dát Babišovi lepší důvěru než sněmovna a který Babiše miluje – těch třicet procent lidí, ty to také zkousnou? Budou milovat fízla? A prezident, který se podle vlastního vyprávění bil za svobodu s estébáky na Národní třídě a který dnes při spolupracovníkovi Babišovi stojí, kryt závojem „presumpce nevinny“, i ten skousne, že drží v čele vlády fízla?

Co všechno se ještě musí stát, aby Babiš odešel z politiky?