Vláda Andreje Babiše

Vláda Andreje Babiše Zdroj: Koláž Blesku

Vládní prohlášení v kostce: Vlaky zdarma, populistické sliby, prázdné fáze a několik správných návrhů

Nová vláda schválila nové programové prohlášení. V den, kdy byly zveřejněny zásadní body zprávy OLAF, to celé působí jako snaha odvést pozornost od Babišových čachrů v Čapím hnízdě jinam. Dobře k tomu posloužil záměr zavést pro důchodce a studenty vlaky zdarma.

Něco zdarma vždycky zabere, i když je ve vládním prohlášení. Češi na akční ceny slyší. Zaměřit se na skupiny obyvatel, které vesměs neplatí příjmové daně, je z hlediska politika strategicky správně. Ve skutečnosti ale nic zadarmo není – tuhle akci budou muset zaplatit ti, kteří vydělávají, ať už skrze daně, nebo zhoršením komfortu cestování, neboť ve vlacích bude plno či dokonce přeplněno. Radost asi nebudou mít ani autobusáci, kterým zákazníci ubydou.

Populistické sliby

Populistické sliby mají tu vlastnost, že by mohly být i žádoucí a rozumné, kdyby se ovšem daly brát vážně. Chce to kontext.

Vláda chce zavést Centrální portál státuelektronizovat státní správu a pomocí toho zjednodušit daňový systém a ubrat na byrokracii. To by mohlo být užitečné, jenže digitalizace za premiérování člověka, který se roky chlubil, že počítač nepoužívá, smrdí. Navíc víme, jak elektronizaci ke zjednodušování Babiš používal v době svého ministrování. Hlavně ke zjednodušování situace pro stát. Pro zjednodušení podnikání neudělal nic.

Vláda slibuje rozvoj výstavby sociálního bydlení, hlavně pro seniory. To zní sice hezky, ale pro které seniory? Pro všechny? Těžko. Zase někudy budou téct peníze od daňových poplatníků k vybraným firmám.

„Zvýšíme stupeň soběstačnosti naší výroby potravin,“ hlásá vláda největšího výrobce potravin v Česku, kde žádný nedostatek jídla rozhodně nehrozí. Tak určitě.

„Tato vláda nebude do státní správy dosazovat politické nominanty, naopak státní správu otevře a odpolitizuje,“ tvrdí se v prohlášení. Jistě, exzaměstnanci Agrofertu, kam se člověk podívá, a na ministerstvo spravedlnosti nastoupil jako náměstek bývalý šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc (při vší úctě k němu).

„Budeme pokračovat v boji proti daňovým únikům a agresivnímu daňovému plánování,“ píše Babišova vláda – třeba proti jednokorunovým dluhopisům, které vydával Agrofert?

Následuje spousta krásných slibů ohledně práva a spravedlnosti. Jak vážně jsou míněné, se možná ukáže docela brzy v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo.

Prázdné fráze

Následuje přehled prázdných frází bez komentáře:

„Vláda ve svém úsilí zajistit bezpečnost a ochránit zemi před nejrůznějšími útoky zvenčí nepoleví.“

„Potřebujeme reformu sociální péče a regulaci trhu práce – nové pracovní síly i stimulace k práci.“

„Potřebujeme stanovit pravidla pro financování školství a konečně taky začít s posílením technického školství, učňů a vnést pořádek do soustavy vysokých škol.“

„Nově koncipujeme rozvoj sportu jak vrcholového, tak i masového.“

„Zlepšíme podmínky pro život těm, kteří si je sami zlepšit nemohou. Pomůžeme těm, kteří se přechodně ocitli v nepříznivé sociální situaci.“

A teď s komentářem:

„Rezort školství je pro nás prioritou, protože bez kvalitního školství nemá národ budoucnost. Investice do našich dětí jsou investicí do naší budoucnosti. Kvalitní školství chápeme jako školství otevřené, dostupné a profesionální.“ Kecy v kleci – snad ale dojde na posílení postavení ředitelů škol, jak o tom v prohlášení vláda taky píše.

Pozoruhodné pasáže se vyskytují v sociální oblasti, zejména tam, kde se mluví o důchodové reformě. Vláda chce sestavit pracovní tým, který současnou situaci prozkoumá. Zároveň chce nový Státní důchodový úřad, který prý vytvoří návrh změn v penzijním systému. Takže jen další dvě komise? Kolikáté už?

„Provedeme reorganizaci státních podpůrných institucí, zejména ČEB a EGAP, a zefektivníme tak podporu českého průmyslu, a tím i přispějeme k hospodářskému růstu ČR a zachování kompetence českého průmyslu zejména ve strategických oborech s potenciálně vysokou přidanou hodnotou.“ Nesmysl. ČEB (Česká exportní banka) už nefunkčních elektráren a hotelů postavila dost za desítky miliard. Zrušit.

Správné návrhy

V prohlášení jsou i pasáže, které je možné pochválit, ale nakonec se v praxi vládnutí mohou přesunout do kolonky populistických slibů.

Je fajn, že se vláda chce dál stavět proti zjevně nesmyslným uprchlickým kvótám nebo proti společné evropské měně, kterou sami její správci zničili.

Je fajn, že vláda „prosazuje stabilní a předvídatelné daňové prostředí a nebude zvyšovat daňovou zátěž,“ protože to byl jeden z největších problémů Česka po mnoho let už od Topolánkovy vlády (ta ale ještě díky bohu daně převážně snižovala).
„Zajistíme revizi a sloučení daňových výjimek a budeme bránit zavádění dalších, což vytvoří prostor pro plošné snížení daňové zátěže.“ Pokud tohle bude pravda, zatleskám.

Vláda chce podporovat rozvoj sdílené ekonomiky a sdílených služeb – je skvělé, že nejde tupě proti, k čemuž mají sklon socialisté, ale jen aby to neskončilo hlavně rozvojem snadnějšího výběru daní.

Vláda plánuje i přehodnocení systému daňových investičních pobídek, kterých chce ubrat. To je dobře.

Možná vůbec nejvážněji v pozitivním slova smyslu lze brát pasáže o zdravotnictví. „Jasně definujeme role jednotlivých aktérů ve zdravotnictví, vytvoříme prostor pro větší konkurenci zdravotních pojišťoven, ze které budou těžit jejich pojištěnci, a posílíme odpovědnost pojišťoven za zajištění hrazených služeb. Profitovat budou zejména ti pacienti, kteří o své zdraví aktivně pečují.“ Tohle zní vážně dobře, a dokonce ne jako prázdná fráze. „Otevřeme diskuzi o možnostech zavedení připojištění na služby nehrazené z veřejného zdravotního pojištění.“ Super!

 

Výsměch

Úplným opakem je pasáž o zemědělství psaná patrně v centrále Agrofertu: „Stavíme se proti zastropování dotací pro střední a větší podniky,“; „Prosadíme oznamovací povinnost při prodeji zemědělské půdy vůči těm, kdo na ní hospodaří.“

Po čtyřech letech, po které strana ANO ovládá ministerstvo dopravy, je to, co programové prohlášení slibuje v dopravě, úplný výsměch: „V prvé řadě předložíme nový zákon o liniových stavbách, který bude podporovat výstavbu a neumožní obstrukce. To je alfa a omega. Naším záměrem je stavět dálnice, obchvaty měst. Začít s přípravou trasy pro vysokorychlostní železnice,“; „Prioritou Ministerstva dopravy bude urychlit přípravu a výstavbu dopravních staveb. Chceme zásadně pokročit směrem k dokončení páteřní dálniční sítě a dobudování obchvatů na silnicích I. třídy.“ Ministerstvo dopravy je ve skutečnosti zbytečné a celá státní dopravní úřední struktura výstavbě spíš překáží. Zrušit.

Z prohlášení také vypadlo, že do registru smluv se mají zařadit i státní podniky typu ČEZ nebo Česká pošta.

V lednu se konají prezidentské volby. Pokud ještě nevíte, koho volit, vypočítejte si svého kandidáta v naší volební kalkulačce. Více o kandidátech se dozvíte v našem přehledu. Na webu Reflexu najdete také základní informace o volbách. O tom, kdo má šanci na postup do druhého kola, si uděláte předstvu pohledem na volební preference v průzkumech veřejného mínění.