Chrámová hora

Chrámová hora Zdroj: Profimedia.cz

Causa Jeruzalém: Babiš proti Zemanovi a Židům

I v našem politickém marasmu je možné rozeznat, který politik je špatný, a který ještě horší. V jedné z mála věcí, ve kterém mohu se Zemanem souhlasit a kde mám stejný názor, se do něj ostře pustil jím samotným designovaný premiér Andrej Babiš.

Donald Trump odložil pokrytectví Západu trvající od vzniku státu Izrael a oficiálně uznal Jeruzalém jako hlavní město židovského státu. Je trochu bizarní, že výrok, že je Jeruzalém hlavním městem Židů, někdo zpochybňuje - ale dělá tak celá neomarxistická západní Evropa, dělal to prezident Obama a dělají to samozřejmě všichni Arabi, nejhlasitěji Palestinci.  Když Trump nyní přesidluje americké velvyslanectví v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma, jen tím říká pravdu, odhazuje falešné a v podstatě antisemitské postoje Evropy, která desetiletí nepokrytě straní Palestincům. Takže když jeho rozhodnutí podpořil Miloš Zeman s tím, že by do Jeruzaléma mělo přesídlit i české velvyslanectví, říkal jsem si: „Vida, i jízlivý dědek zrnko pravdy najde!“ 

V rozhovoru pro jeho idnes.cz však okamžitě tento dle mého soudu velmi rozumný názor napadl Andrej Babiš, designovaný premiér. „My bychom měli všichni, a proto vzniklo i OSN, usilovat o to, aby ve světě byl mír, aby nebyly konflikty, aby neumírali lidi. A to má být náš prioritní zájem. My nejsme velmoc, která to má řešit. Máme s Izraelem nadstandardní vztahy, je to náš spojenec. Dlouhodobě Izrael podporujeme, bylo i několik společných zasedání vlád. Nicméně si myslím, že tenhle návrh prezidenta Trumpa přináší do toho regionu konflikt. Zase budou mrtví, zase budou atentáty. Já si myslím, že v této chvíli je to zbytečné, protože máme tolik problémů v Evropě a u nás doma, které chceme řešit, a na to se chci koncentrovat,“ řekl Babiš svým novinářům.

„Když nejsme solidární v imigrační politice s Evropou, tak já bych se přikláněl k tomu stanovisku Evropy a ne prezidenta Trumpa,“  Na problém, zda je Jeruzalém hlavním městem židovského státu, se můžeme dívat dvěma prizmaty. Buďto prizmatem pragmatického upoceného čecháčkovství (pardon, slováčkovství), které nám velí jít s tím pro nás silnějším a bližším, a hlavně nenaštvat obchodní partnery v Německu a samozřejmě i za každou cenu včetně sebeponížení a lži těch pár kontraktů v Arábii, co máme uchovat. To je úhel pohledu, který zvolil Andrej Babiš.  No a pak je úhel dejme tomu etický - omlouvám se za to slovo, které se mnohým může zdát sprosté. Je prostě pravda, že Jeruzalém je hlavním městem Židů, od počátku naší civilizace to je pravda, a už jen proto, že je to pravda, stojí za to tu pravdu říkat. Byť se třeba nemusí líbit evropským neomarxistům nebo Hamásu, se kterým se jistě dají navazovat slibné obchodní vztahy. Král David, který Jeruzalém dobyl, vystavěl chrám a učinil z Jeruzaléma centrum království, totiž nebyl Palestinec, stejně jako Juraj Jánošík nebyl maďarský Žid.