Zaměstnankyně krnovského FÚ se vyfotily s Andrejem Babišem.

Zaměstnankyně krnovského FÚ se vyfotily s Andrejem Babišem. Zdroj: Facebok

Fotily se s Babišem, čekají je opletačky. Komedie o nezávislosti státní služby pokračuje

Pracovnice krnovského finančního úřadu čeká v práci šetření kvůli fotce s exministrem financí Babišem. Foto zveřejnil šéf hnutí ANO na Facebooku. „Holky z finančního úřadu mi psaly, ať se stavím. Tak jsem tady,“ napsal k fotografii. Jak uvádí server Echo24, podle nejvyššího státního úředníka Postráneckého je třeba zjistit, zda úřednice neporušily služební zákon. Ten je tu proto, aby občan v klidu usínal, že jeho státní aparát je politicky nezávislý. Celá fotopříhoda je dalším důkazem, jak je služební zákon s definitivou pro úředníky absurdní.

Nadřízený krnovských úřednic, generální ředitel finanční správy Janeček, musí nyní zjistit, zda se politicky nezávislé státní úřednice fotily s politikem Andrejem Babišem po služební době, nebo třeba v době polední přestávky. Při stravování v době pauzy si úřednice vztah k politikovi zřejmě nevypěstují, v pracovní době už ano.

Samozřejmě je zvláštní, pokud ani jedna strana „milého setkání“ necítí jeho nevhodnost. Nikoli kvůli formalitám služebního zákona. Pokud by se s holkama a klukama na úřadech chtěl v rámci předvolební kampaně setkat a kamarádsky vyblejsknout každý politik, netrhnou se na úřadech dveře.

Služební zákon přijalo Česko až po nátlaku Bruselu. Úředníkům možná přináší jistotu pracovního místa, ale občanům nepřináší prakticky nic. Prý chrání apolitičnost administrativy jejich státu. Tak se na ni podívejme i z jiných příkladů nedávné doby.

Vláda před pár dny souhlasila s tím, aby se i vysocí státní úředníci, včetně ministerských náměstků, mohli do budoucna stát volenými krajskými zastupiteli. Reagovala tím na kauzu šéfky Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové. Drábová, ač vysoká státní úřednice, získala i mandát zastupitelky. Vznikl spor, zda je takový souběh přípustný. Drábová se mandátu sice vzdala, ale ministr vnitra Chovanec a předseda STAN Gazdík navrhují změnu zákona tak, aby nejen řadoví státní zaměstnanci, ale i ti vysoce postavení mohli na krajské úrovni poslancovat. A tedy dělat i politiku v zájmu svých voličů.

A pojďme ještě výš: když byl ministrem obchodu jmenován Jiří Havlíček z ČSSD, byl mu pozastaven výkon služby státního zaměstnance (byl předtím ministerským náměstkem). Až s politickým angažmá ve vládě skončí, opět se může vrátit zpět na své místo k apolitickému úřadování. Kdo tomu ostrému střihu mezi politikou a úřadováním věří, ať tam běží…

Služební zákon je zbytečný zákon. Nezávislost a apolitičnost státní správy nezajistí — pokud to úředníci a politici nepochopí sami od sebe. Leda by byl služební zákon zamýšlen jako výchovný bič na dospělé lidi.