Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Když je ministr Chovanec takový machr, měl by konečně srovnat Českou poštu, která podvádí občany

Předpokládám, že už to zažila většina lidí, kterým měl být někdy doručen balík. Jste doma, nikdo nezazvoní, nikdo se neozve a druhý den najdete ve schránce od České pošty vyrozumění, že zákazník nebyl zastižen. Je to mnohdy podvod, protože zákazníka nikdo nehledal. Přitom Česká pošta je státní podnik a jeho zakladatelem je Ministerstvo vnitra, které vede sociální demokrat Milan Chovanec. Ten nevynechá jedinou příležitost, aby před médii „nemachroval“. Co kdyby si konečně posvítil na podvodné praktiky České pošty?

Jak napsal kolega Marek Stoniš, Chovanec je „parodie na kovboje“. To sedí. Mnoho silných řečí, ale skutek často utek'.

Samotná Česká pošta provozuje online stránku Track&Trace, která sleduje doručování vaší zásilky. Tam si třeba najdete, že například „Vaše zásilka bude doručena 22. června mezi 08.00 až 14.00“. Čekáte, čekáte… a nic.

Nejde ani tak o zde uváděný den a čas, ale o to, že Česká pošta svá slova někdy nedodrží a člověk čeká marně a omezuje ho to v čase i pohybu, protože třeba ten balík skutečně potřebuje. Jak by zřejmě dodal Chovancův stranický kolega a předseda Senátu Milan Štěch, doma určitě čekají pouze živnostníci a ti by měli být hnáni někam do výrobního procesu.

Česka pošta nejenom, že lidi uvádí v omyl a podvádí je, ale také si ještě nechá za to vydřidušsky platit.

Existuje zásilka, které se říká „balík do ruky“. Ta vám má být doručena druhý pracovní den. To by zřejmě i mohla, kdyby ji někdo skutečně doručit na vaši adresu chtěl. Místo toho často najdete na začátku popsanou výzvu, že se máte vy sami dostavit na poštu. Tam si pošta nechá za „balík do ruky“ zaplatit. Začíná to na částce 20 korun a pak výše. Platit musíte, i když jste do ruky doma nic nedostali.

Přijdete si na poštu, tam paní přihlouple pokyvuje (většině dam se hluboce omlouvám, ale na České poště jsou za přepážkami většinou ženy) na vaše výhrady, že jste byli doma, ale nikdo balík nedoručil. Peníze navíc, které stojí „balík do ruky“, vám ale nevrátí. Argument hraničí s drzostí – měli jste si požádat o nové doručení.

Proč však žádat o další doručení, když už jedno selhalo? Navíc selhávání pošty je opakované. Tak jdete jak blbec na poštu sami a ještě ji za to platíte. To je okrádání lidí.

Co kdyby ministr Chovanec konečně něco udělal pro občany a přestal se jen nesmyslně naparovat? Došlápnout si na Českou poštu by uvítal každý. Toho se ale nedočkáme. Můžeme pouze online sledovat na Track&Trace, kudy náš balík putuje a pak hledat ve schránce výzvu, že si pro něj máme dojít sami.