Kateřina Valachová.

Kateřina Valachová. Zdroj: Profimedia.cz

Republika plná chlapů. A je i ministryně Valachová „chlap“?

Také jste si všimli? Slovem „chlap“ je politika posledních týdnů doslova nabitá. Premiér Sobotka na prvomájovém setkání s voliči ministru Babišovi vzkázal, že „je na něm, aby se zachoval jako chlap a situaci vyřešil.“ Když se Babiš jako chlap nezachoval, ohlásil demisi celé vlády - a jeho stranický kolega Jaroslav Foldyna to okomentoval slovy „premiér Sobotka udělal krok chlapa“.

Ovšem Sobotkův krok chlapa se jiné kolegyni, Marii Benešové, naopak nelíbil. Sobotka se sice rovněž „měl k tomu postavit chlapsky“, jenže v jejím pojetí to znamenalo nevyvolávat krizi a Babiše rovnou odvolat (což se následně stalo). V sociální demokracii si vůbec na chlapství potrpí. I Jiří Zimola, když nedávno skládal hejtmanský post, pravil, že člověk v jakékoliv funkci by se měl chovat jako chlap, případně že „současná situace vyžaduje jasné, chlapské řešení“.

Ministryně Valachová o penězích pro český sport:

Video placeholde
Valachová v Overtimu o penězích pro český sport: Budu bojovat o 7,5 miliard • iSport TV

Ale chlapství není blízké jen sociálním demokratům, jak by se mohlo zdát. Zkuste se ponořit na internetu do vyhledavače. Zjistíte, že se „chlap“ v české politice vyskytuje už mnoho let a v mnoha variacích: „zachoval se jako chlap“, „měl by se zachovat jako chlap“, „kdyby byl chlap“, „postavil se k tomu jako chlap“.  

Většinou se „chlap“ motá všude tam, kde někdo musí opustit politickou funkci, ještě se trochu cuká, aby byl následně – nejčastěji stranickými kolegy – k odchodu přinucen a pak týmiž kolegy za odchod oceněn. Jak jinak, než titulem „chlap“.

Republika je za ta léta už plná chlapů, ať už to znamená cokoli. Ani odchody žen-ministryň „chlapa“ z politického pódia nevyhnaly. Když ohlásila demisi ministryně školství Valachová, napsal na Twitteru politik z TOP 09 Dominik Feri, možná v narážce na výše zmíněné: „Nakonec se k tomu jako chlap postavila žena. Bravo!“