Prezident Miloš Zeman (71) na premiéře filmu o Lídě Baarové.

Prezident Miloš Zeman (71) na premiéře filmu o Lídě Baarové. Zdroj: Martin Hykl, David Kundrát, Karel Kopáč

Bude Zeman znovu kandidovat? Víme, co rozhodne

Pokud bychom hledali největší tajemství současné české politiky, je to rozhodně odpověď na otázku, zda Miloš Zeman bude znovu kandidovat na prezidenta. Pokusíme se vám na ni odpovědět. Nejdřív se ale musíme vrátit k některým událostem, které se v médiích objevily na předních místech. Jejich výklad totiž může být poněkud odlišný, než se původně mohlo zdát.

Nejprve se podívejme na Rhodos v září letošního roku. Zeman sem přijíždí na konferenci, kterou organizuje ruský podnikatel Vladimír Jakunin, jenž má velmi dobré vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. To ale není podstatné.

Daleko podstatnější je, že český prezident dává přednost Rhodosu před pohřbem bývalého izraelského prezidenta Šimona Perese. Otázka tedy zní: Co vás donutí nepřijet na pohřeb muže, kterého si hluboce vážíte a jehož stát vytrvale a jako jeden z mála státníků v Evropě podporujete?

Není přitom nutné hned vytvářet konspirační teorie o Putinovi a jeho penězích. Zeman sám v rozhovoru pro televizi Barrandov řekl, že účast na Rhodu prostě slíbil a svůj slib chtěl dodržet.

Skutečný důvod je však podle důvěryhodných zdrojů Info.cz mnohem prozaičtější. Zemanovi už neslouží zdraví ani zdaleka tak, jako při první volbě prezidenta veřejností. Jeho okolí, které má ekonomický zájem na tom, aby kandidoval, se proto Zemana snaží maximálně chránit od případné zátěže.

Neuropatie dolních končetin, kterou prezident trpí, mu už podle důvěryhodných zdrojů prakticky znemožňuje pohyb, pokud někde dlouho sedí. U onemocnění, která může vést až k ochrnutí, či dokonce amputaci dolních končetin, to není nic zvláštního.

„Jak říkají lékaři, v takovém případě chodíte na biologických protézách,“ řekl v lednu prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, když Zemanův stav na premiéře filmu Lída Baarová vyvolal otazníky v bulvárním tisku.

CELÝ TEXT SI PŘEČTĚTE NA WEBU INFO.CZ >>>