Ilustračni koláž

Ilustračni koláž Zdroj: Facebook

Po brexitu raustria, czechout a quitaly. Navrhuji využít nálady a hlasovat o vystoupení Ostravy

Nespokojení napříč Evropou se inspirují atmosférou rozvířenou britským referendem o vystoupení z EU a ze všech koutů kontinentu zní volání po dalších opuštěních.

Frexit pro Francii, grexit pro Řecko, nexit pro Nizozemsko, czexit (nebo czechout) pro Českou republiku, dexit (či též dumpmark nebo copenhatin’) pro Dánsko, oussterreich či raustria pro Rakousko, beljump či bailgium pro Belgii, nullgaria pro Bulharsko, byeprus nebo nicoseeya pro Kypr, extonia pro Estonsko, fin-land, finish či helsinkhole pro Finsko, retireland či dublout pro Irsko, quitaly pro Itálii, lithawaynia pro Litvu, halta pro Maltu, polend pro Polsko, departugal pro Portugalsko, sweparture pro Švédsko, případně serbya pro Srbsko, které, chudák, ještě ani přístupová jednání nedokončilo.

Tyto všechny exity počítají s hlasováním populace menší jednotky o opuštění většího celku. Pokud, potažmo až na taková referenda dojde, bude to asi podobně napínavé drama jako v Británii. Ale referenda by mohla být i ke vzájemné spokojenosti opuštěných a opouštějících, ostatně by hlasovaly obě strany.

Navrhuji pro začátek zkusit akci dostrava/slexit, totiž vystoupení Ostravy a Slezska z České republiky. Stejně Pražáky a Čechy nemají rádi, vládne (ba diktuje!) jim demokratický deficit a byrokrati a zkorumpovaná vláda ze vzdálené Prahy. A Čechy zase nebudou trápit nezaměstnaní horníci, které podnikaví jedinci ještě připravují o bydlení, a nebudeme muset doplácet na rekultivaci krajiny, čištění životního prostředí či marné projekty typu Ostrava hlavní město kultury. Další na řadě může být Brünxit, Olomout a třeba Píseksit.