Bude umělá inteligence efektivnější než živí soudci?

Bude umělá inteligence efektivnější než živí soudci? Zdroj: Profimedia.cz

Software místo advokáta. Je zánik právních profesí na obzoru?

Hrozí právníkům vyhynutí? Nahradí je počítače stejně, jako roboty nahrazují dělníky? Pár takových nápadů už se začíná realizovat.

Studium práv je stále považováno za „výtah“ k dobrému bydlu. Absolventi právnických fakult skutečně o práci nouzi nemají. V posledních letech se však stále častěji hovoří o tom, že vše může být brzy jinak. Mnoho intelektuální práce údajně převezmou stroje. Skutečně stojíme na prahu zániku právnických povolání? Kdo se za vás v budoucnosti ohradí proti pokutě? Bude počítač rozhodovat soudní spor?

V poslední době slyšíme často o autech bez řidiče, o počítačích, které dokážou vést téměř duchaplnou konverzaci, a o robotech, kteří zastanou práci dříve vyhrazenou jen a jen člověku.

Nahrazení právnické práce neživými organismy však nebylo donedávna představitelné. Právnický stav je spíše konzervativní cech dbající na zažitá pravidla a osobní lidský kontakt. Žádná automatizace se nezdála možná.

I do práva však pronikají moderní technologie. Samozřejmostí jsou dnes elektronické databáze zákonů a soudních rozhodnutí či šablony a vzorové dokumenty.

Například devatenáctiletý britský programátor Joshua Browder jde ještě dál a vymyslel řešení, které údajně nahrazuje rutinní právničinu. Jeho program připraví odvolání proti pokutě za parkování na základě jednoduchého interaktivního webového dotazníku. To je však triviální systém, kterého se právníci bát nemusejí. Obecný vzor bez možnosti skutečné konzultace problém vždy nevyřeší.

Absolventi právnických fakult by však měli zbystřit, když uslyší o programu ROSS. Jde o chytřejší verzi Siri, kterou důvěrně znají uživatelé iPhonů. Tento program podpořila globální advokátní „velkokancelář“ Dentons. Slouží zejména k analýze rozsáhlých podkladů a jeho umělá inteligence údajně zastane práci juniorních právníků. Jiná velká právní společnost Latham & Watkins zase testuje podobného „robota“ od IBM.

Stále více služeb se přesouvá do světa on-line, což vede k úsporám času a menší potřebě obslužného personálu. Britský autor Richard Susskind před časem ve své knize Konec právníků srovnává právní a bankovní služby. Tradičních kanceláří, které budou lpět na jednání s klienty tváří v tvář, podle něj nepochybně ubude, nebo se budou muset transformovat. Být efektivnější. Mnoho právní práce bude poskytováno on-line za výhodnějších podmínek. Do banky také lidé chodí mnohem méně než dříve a převod vyřídí raději z pohodlí domova.

A nejde jen o advokáty, objevují se i úvahy o nahrazení soudců. V tzv. jednoduchých případech by při rozhodl automat, který by jen skutkový stav přiřadil pod konkrétní paragraf. Splnil by se tak sen francouzským revolucionářům z 18. století, kteří Montesqieuovými slovy požadovali, aby soud byl toliko „ústy zákona“ a nijak ho nedotvářel? Takto radikální řešení přijde (pokud vůbec) postupně. Stroj připraví soudci kompletní podklady včetně dosavadní judikatury, trendů v odborné literatuře apod. Soudce pak rozsudek jen „podepíše“, ale převezme za něj odpovědnost.

Uvedené změny budou postupné a budou mít i další důsledky. Předvídám například nejprve určité rozvolnění intelektuálních profesí a rozšíření home office. Služby poskytované on-line lze totiž poskytovat odkudkoliv. Společnost a nejen právníci a jiní „intelektuální“ řemeslníci tak stojí na velké křižovatce. A změny můžou být rychlejší, než se dnes zdá.

Autor je VŠ pedagog a provozovatel webu Dostupný advokát.