Provozovat malou vinotéku už se panu T. nevyplatí.

Provozovat malou vinotéku už se panu T. nevyplatí. Zdroj: Profimedia.cz

Jak ministr Babiš vysvětlí panu T., proč musí mít elektronickou pokladničku?

Babišovi úředníci oznámili, že v červnu zahájí ministerstvo financí osvětovou kampaň za bratru 28 miliónů, v níž lidem vysvětlí, proč stát zavádí elektronickou evidenci tržeb. A aby povinné účtenky nějak osladil, počítá ministr i s loterií. Jestli losování zaslaných účtenek bude o peníze, anebo o věcné dary, pan ministr ještě neví.

Na vysvětlování blahodárnosti EET se těší i jistý pan T. Možná si o přínosu přečte v MF DNES z Babišova vydavatelského domu, deník totiž kupuje již pěknou řádku let. Pracovníci mediálních agentur, které osvětovou zakázku vyhrály, se v případě pana T. budou muset hodně snažit. Ministr Babiš ho totiž dodnes nepřesvědčil.

A víte proč?

Pan T. je pokročilý důchodce. Jako drobný vesnický živnostník prodává moravské víno ve své maličké vinotéce. Na Moravě se narodil, je na ni i na její víno opravdu pyšný – proto ho nakupuje u tamních osvědčených vinařů. Nešidí (má přece svou čest), svým minibyznysem si krátí seniorský čas, baví ho to, získává i nějakou tu korunu k nevalnému důchodu navíc. Spokojeni jsou zákazníci, spokojena je i manželka pana T. – vždyť je fajn mít i na stará kolena nějaký zájem, nějakou aktivní činnost, nesedět jen u bedny s nekonečnými seriály.

Jenže do vesnické idylky vstoupil s Andrejem Babišem „pokrok“ 21. století. Pan T. mu už bohužel nestačí. Internet nemá, neovládá ho, ostatně signál v jeho domečku s vinotékou a v okolí je velmi slabý. Pan T. má už jasno: e-pokladničku si nepořídí, nezvládl by to, ani to už zvládat nechce, živnost zavře, víno si bude kupovat jen pro sebe. A na gauči bude nostalgicky vzpomínat na hezká posezení se zákazníky a ochutnávání dobrého moravského vína…

Pro ministra financí zvyklého na velký byznysový svět uvízl pan T. v minulém století, v němž na velikosti firmy nebo schopnosti vyběhat si dotace až tolik nezáleželo. Zkrátka když se kácí les, létají třísky - a někdy i ti prťaví živnostníčci, kteří státní rozpočet beztak nevytrhnou. Tak proč nějaké ohledy, že?!