Stát chce lidí od kouření odradit, ale jejich peníze taky potřebuje.

Stát chce lidí od kouření odradit, ale jejich peníze taky potřebuje. Zdroj: Pixabay

Kuřivo je odpudivé a smradlavé. Ale přináší voňavé peníze

Koupíte-li si v Německu a v některých dalších unijních zemích krabičku cigaret, vybafnou na vás na jejím obalu odpudivé obrázky toho, jak může váš nebohý organismus skončit pod přísunem zplodin ze spáleného tabáku. Zelenou této praktice naposledy dal i německý ústavní soud v Karlsruhe, který odmítl pozastavit účinnost příslušného zákona, který svým unijním ovečkám v rámci tabákové směrnice přikázal Brusel. U nás zatím odstrašující obrázky na cigaretách nebudou, neboť Česká republika dosud odpovídající legislativu schválenou nemá a vláda ještě novou vyhlášku neprojednala.

Jakožto nekuřák budu o tyto „obrázkové horory“ ochuzen a z tohoto pohledu je mně srdečně jedno, jestli budou na krabičce zčernalé plíce nebo polonahá modelka. Jelikož nežiju v informačním vzduchoprázdnu, tak vím, že kouření přináší řadu zdravotních rizik a negativ. A předpokládám, že to ví i každý teenager, který si na tajňačku kupuje cigára z kapesného rodičů, protože teď to právě frčí a byl by v partě považován na lúzra. Proto je mně s podivem, že Brusel či potažmo stát musí vysvětlovat svým občanům, co je dobré a co ne. Zřejmě je považuje za stádo nesvéprávných blbečků.

Celá věc má ale své druhé hledisko a tím jsou zcela pochopitelně peníze. Výdaje na léčbu kuřáků něco stojí, ale na druhou stranu jen na spotřební dani z cigaret a tabákových výrobků stát loni podle údajů ministerstva financí vybral 50,86 miliardy korun. To už je balík peněz, pro stát hodně voňavých peněz. Když to zjednoduším, tak každá dvacátá koruna daňových příjmů loňského státního rozpočtu pocházela z cigaretového kouře. A jen oproti roku 2014 vzrostlo inkaso z této daně o více než šest miliard korun.

Jsem schopen porozumět tomu, že tu je nějaký zájem na omezení kouření. Ostatně pro mne je také cigaretový kouř prostě jenom otravný smrad, ale chci-li jít s přáteli do hospody na pivo a kouří se tam, musím to zkousnout (v opačném případě musím zůstat doma). Nejsem však schopen porozumět tomu, že stát (či Brusel) chce něco omezit či zakázat, ale naopak stát dělá vše pro to, aby z kuřáků vytáhl co nejvíc peněz. Vždyť jen DPH a spotřební daň se na ceně krabičky cigaret podílí třemi čtvrtinami. Chce-li tedy stát kouření ještě více lidem zhnusit nebo je to odnaučit, tak ať ještě zvýší spotřební daně a udělá z této položky luxusní zboží. Pak si to určitá skupina lidí třeba rozmyslí.

Už za bolševika na krabičce cigaret stálo, že kouření škodí zdraví. Od té doby se na tom nic nezměnilo. Vzrostla naopak angažovanost všech nejrůznějších úředníků, kteří mají tendenci lidem říkat, co mají dělat, proč to mají dělat, co mají používat… a za chvíli budou lidem nakazovat, co mají jíst a pít. Brzy se můžeme dočkat nových nápisů na etikách u láhví s pivem či destiláty, že způsobují opilství, opici a kocovinu (fotky pak dodá každá solidní knajpa čtvrté cenové), na zatavených salámech bude přípis, že po nich roste břicho a jelikož jsou zauzené, mohou mít rakovinotvorné následky, na čokoládách a sáčcích s bonbony budou děti se zkaženými zuby a tak dále.

Nedokážu posoudit dopady ohyzdných obrázků na krabičkách. Může se stát, že to celé jen vyprovokuje nový byznys (a já se tímto hlásím o podíl na jeho zisku) kdy budou jiné firmy vyrábět plastové, pletené, látkové a bůhvíjaké ještě obaly, do kterých si budou kuřáci své krabičky ukládat. Pak už bude jen otázkou času kdy nějaký snaživý podržtaška v Bruselu přijde za svým šéfem a řekne, že má nápad na skvělý zákon…