Satirické transparenty v Bochově.

Satirické transparenty v Bochově. Zdroj: Václav Šlauf / MAFRA / Profimedia

Policie vyslýchá Zemanovy odpůrce. Pojďme se udat všichni!

Po delší době zase musím přistoupit k angažované žurnalistice. Na protest proti výslechům odpůrců Miloše Zemana jsem se udal, že jsem taky proti Zemanovi. A myslím, že je načase, aby to udělali všichni, než se nám Česko změní na policejní diktaturu.

Včera jsem měl den plný aktivit a zařizování, a celkem se dařilo, tak jsem byl v nejlepším rozmaru. Až jsem - chvíli po šesté, nedlouho potom, co idnes tu zprávu zveřejnila - měl bdělé déjà vu. Ten pocit byl podobný jako u „normálního“ déjà vu, které má vždy trochu snový nádech. Zde snový nádech v úplnosti chyběl, a zůstávala syrová zpráva:

V Bochově se devátého března producíroval pan prezident, a kromě jeho fanoušků přišli i odpůrci. Měli hesla narážející na jeho lež o Peroutkovi a bylo na nich poznat, že nemají pana prezidenta rádi. Při odchodu ze shromáždění je policie legitimovala a nyní jim začala chodit předvolání k výslechu. Do nedalekého Ostrova, na tamní (státní) policii.

Přečetl jsem si to dvakrát, a najednou jsem věděl, že musím něco udělat. Že je zle. Že to režim myslí s omezováním základních lidských svobod vážně. A že tentokrát nestačí napsat nějaký ostrý odsuzující komentář, ale že do téhle děsivé policií rozehrané šarády musím jít natvrdo. Dal jsem si cigaretu, pak mne něco napadlo, pak jsem třikrát zvážil, jestli na takový věci nejsem už moc starej, pak jsem se rozhodl, že ne, a napsal jsem dopis:

Vážení páni policisté! Nezúčastnil jsem se vystoupení odpůrců prezidenta Miloše Zemana devátého března 2016 v Bochově. Přesto se plně ztotožňuji s hesly, která měli demonstrující odpůrci na transparentech. Takže pro jistotu: Prohlašuji, že se plně ztotožňuji s výroky:

- Sbohem, gentlemane

- Náčelník Miloš rudý gentleman

- Zeman je gentleman (podepsán) A. Hitler

Prohlašuji to veřejně, zvlášť účinným způsobem na veřejně dostupné počítačové síti Internet na serveru Reflex.cz, a žádám vás, abyste v případě, že prezentování těchto hesel a souhlas s nimi je protiprávní, začali spolu s demonstranty z Bochova stíhat i mne. Pokud mne budete chtít předvolat, jsem k dispozici na svém e-mailu, telefonu či přes datovou schránku.

A samozřejmě číslo telefonu a datové schránky. Pak jsem si na policejním serveru našel policejní oddělení v Ostrově a pak jsem tam mailem ten text poslal. Nemyslím, že to jeden Doležal vytrhne - a proto prosím všechny, které policejní výslechy Zemanových odpůrců děsí stejně jako mne, aby se na policii v Ostrově udali podobně jako já. Když se sejde dostatek takových prohlášení „Já jsem Spartakus!“, věřím, že státní moc tento pokus o omezení základních svobod vzdá. To, že má někdo na nějaké demonstraci transparent napadající prezidenta, prostě v demokracii nesmí být důvodem k jeho policejnímu výslechu.