Marian Kotleba

Marian Kotleba Zdroj: ČTK

Slovenské volby
Sídliště Luník, největší romské ghetto střední Evropy
Drtivá většina domů je odpojena od proudu.
Marian Kotleba
Marian Kotleba
15
Fotogalerie

Nikoli uprchlíci. Kotlebu vynesli do parlamentu Romové z osad

Na Slovensku se dostal do parlamentu ultrapravičák Marian Kotleba a dalších třináct jeho partajgenosen. Jeho úspěch vzhledem k poměrům na Slovensku mnohé zarazil, ale dal se očekávat.

Obvykle si úspěch extremistů ve volbách vysvětlujeme tím, že klasické strany selhaly při řešení nějakého problému, který opravdu pálí občany, nebo kterého se občané opravdu bojí (i když je třeba bezprostředně neohrožuje). Tehdy přicházejí ke slovu extremisté se svými snadnými, levnými a líbivými hesly a naštvaní lidé je volí.

Proto nikdo nepředpokládal, že Marian Kotleba ve volbách uspěje. Základní strach Slováků totiž představují přistěhovalci, hrozba imigrantů - a toho si velmi dobře všiml donedávna vládnoucí Smer a Robert Fico vystupoval proti imigrační vlně velmi zostra. Takže problém, který je ve společnosti nejvíc živý a nabitý emocemi, dostatečně pokryl Smer. Přesto bude sedět ve slovenském parlamentu čtrnáct ultrapravičáků.

Proč tomu tak je, je zřejmé. On totiž na Slovensku existuje jiný zásadní problém, než jsou migranti, kteří tam žádní nejsou. Na Slovensku žije několik set tisíc lidí v romských osadách, to jest na civilizační úrovni třetího světa. Romské osady jsou dlouhodobě neřešené, a nejde jen o neschopnost dřívějších vlád: ono se až zas tak moc neví, co s tím dělat.

Už první dva tři roky života v takové osadě jsou pro dítě tak minimálně podnětné a natolik zatěžující, že většinou celoživotně znemožní asimilaci do většinové společnosti. Na Slovensku se to už od revoluce ví a nikdo s tím nic nedělá.

Takže přestože se Fico opíral do imigrantů, až se nad Tatrou blýskalo, populisté si mohli nahrabat na romských osadách skutečně dost hlasů. A to, že se s Romy nehodlá mazlit, dal Kotleba najevo jasně už při prvním povolebním vystoupení. Přijel na něj s nápisem, že zatočí se zloději v kravatách a parazity z osad. Tedy s Romy.