Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Jan Ignác Říha

Miroslava Němcová
Andrej Babiš
Čapí hnízdo
3
Fotogalerie

Miroslava Němcová: Čapí hnízdo pana Babiše. Stačí se vyplatit?

Do Andreje Babiše a jeho Čapího hnízda šťourá jeho redaktorka, navrhuje vrátit dotace. Začala očišťovací kampaň? Máme čekat zastírací manévry? ptá se poslankyně ODS Miroslava Němcová.

Redaktorka MF Dnes Zuzana Kabátová v rubrice Názory (3. 3. 2016) zveřejnila text, v němž rozebírá dotační aféru farmy Čapí hnízdo, která patří a patřila ministru financí Andreji Babišovi. 

Píše, že jestli něco z podnikatelské minulosti pana ministra jej může v politické kariéře ohrozit, je to tento skandál s podivně čerpanými dotacemi ve výši 50 miliónů korun. To je první věc, s níž v textu nesouhlasím.

Nejenom zasvěcení přece vědí, že v podnikatelské minulosti pana ministra je mnohem více výbušnin (obchody s pány Pitrem, Mrázkem, lobbování ve prospěch svých firem u vlivných politiků z minulosti, vztahy k panu Rittigovi, o nichž moc nerad mluví…). Co jako byznysmen celá desetiletí pilně dělal, to dnes jako politik tvrdě kritizuje. 

Druhou věcí je návrh novinářky, jak by měl pan ministr po provalení aféry postupovat: 50 miliónů vrátit. Je třeba připomenout, že v minulosti za mnohem menší prohřešky museli ministři z vlády odejít. Třeba exministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) nic takového neprovedla. Totéž minulý ministr dopravy Antonín Prachař (ANO). Přesto šli, možná pro neschopnost, což by důvod k výměně jistě byl. Nic bližšího však o důvodech jejich odvolání nevíme.

Ale problém šéfa ANO, to je jiná káva. Jak to, že v jeho případě stačí k očištění jména a k setrvání v politice vrácení dotace získané za podezřelých okolností? Neschopnost netolerujeme, v pořádku. Všehoschopnost má být ceněna? Ze skandálu se lze vyplatit? S tím rozhodně nesouhlasím. Jediné, co by měl místopředseda vlády Andrej Babiš vyvodit ze svých chyb, je demise.

Vzhledem k řešení, jež list páně ministra nabízí, je zřejmé, že jde o divadélko na voliče. Pan ministr jistě zaplatí ochotně. Viděli jsme přece v dokumentu o jeho kampani, jak člověku, kterého v životě neviděl, dává snadno pětitisícovku. Své jméno Andrej Babiš podle návodu vlastních novin očistí poměrně levně. Je bohatý muž, majetek uvádí ve výši 62 miliard korun. Zaplatit z toho 50 miliónů činí 0,1 procenta. To je stejné, jako by člověk s majetkem pět miliónů (dům, auto, vybavení) musel vyplatit onu pětitisícovku, již pan ministr rozdává na potkání. 

Zdá se, že tento nápad s výkupným je dobře zrežírován. Očekávám, že „nehodu“ kolem Čapího hnízda bude třeba rychle zamést pod koberec a něčím ji v médiích přebít. Takže tipuji, že za pár dnů něco „praskne“ na někoho z koaličních partnerů. Výš než první místopředseda vlády je pouze její předseda.

Autorka je poslankyně ODS, předsedkyně mandátového a imunitního výboru sněmovny.