Mohamed Abbas

Mohamed Abbas Zdroj: reprofoto ČT24

Za útoky v Paříži stojí Židé, tvrdí předseda Muslimské unie

Mohamed Abbás je šéfem Muslimské unie, což je sdružení muslimů, které není pro české muslimy reprezentativní. Přesto je vidět v mediích a mluví „za islám“ - proto stojí jeho výrok na Facebooku za zmínku.

„Prý Islámsky stát je za útokem v Paříže, má Francie odvahu útočit na Tel Aviv Izrael? Protože všichni indicie k tomu vedou.“ napsal si na Facebook v sobotu pan Mohamed Abbás, a myslel to vážně. Moc lajků příspěvek nenasbíral, pár komentářů ano:

„Smutny pripad. Zide muzou v techto ocich za vse. ... Pane Abbasi, prosím, nekomplikujte nám to. Je těžké hájit v Čechách muslimy. Podobné výroky nám to dělají ještě těžší. ... Ten člověk vážně říká,že to udělali židi? Omlouvám se,ale ať už drží hubu!“

Pan Abbás nemele takové nesmysly proto, že by byl muslim a nejde o oficiální názor českých muslimů. Skutečný reprezentant českých muslimů, předseda Ústředí muslimských obcí v ČR Muníb Hasan Alrawi, útoky ostře odsoudil a označil je jako čin proti koránu. Pana Abbáse znám léta osobně, zúčastnil jsem se s ním besedy, kde jsme polemizovali a zjistil jsem, že je jakýmsi Petrem Hájkem české muslimské komunity. Myslí si v podstatě to samé, co se dočtete v Protiproudu.

Takže prosím, abyste skutečně závažné prohlášení pana Abbáse nebrali jako výsledek toho, že je muslim, ale toho, že i mezi muslimy existují lidé s paranoidní percepcí, kteří si - jako pan Abbás - myslí, že Islámský stát založili Židé, a že i Židé stříleli v Paříži.

Abbás je paranoidní. Muslimská unie přes noblesní název má kromě něj jen několik málo dalších členů a nemá v české muslimské komunitě vliv. Abbáse je za jeho výroky třeba politovat, ne odsoudit.