Útoky v Paříži si vyžádaly nejméně 30 mrtvých.

Útoky v Paříži si vyžádaly nejméně 30 mrtvých. Zdroj: čtk

Teroristické útoky v Paříži. Islámský stát?

V tomto momentě, pár minut po zveřejnění, je v Paříži přes 30 mrtvých a desítky zraněných. Ve městě došlo k několika explozím a na několika místech útočníci na východě Paříže se střílelo a dosud střílí, a snad došlo i k držení rukojmí.

V pátek pozdě večer se přehnala Francií vlna teroristických útoků. Před fotbalovým zápasem před i uvnitř stadionu vybuchly nálože, a na bar v centru města zaútočil střeles s automatickou puškou, podle zvuku očitých svědků šlo o klasického kalašnikova. V momentě, kdy píšu tento text, se na východě Paříže dosud střílí. Uvádí to BBC a ČT 24. Zdá se, že dlouho předpokládaný vedlejší efekt migrační vlny je konečně tady.

Co se stalo? Že se dá „něco velkého“ v souvislosti s migrační vlnou ze středního a blízkého Východu a Afriky u nás v Evropě čekat, bylo jasné. Nikým neprověření, neznámí a nepředvidatelní muži, kteří po statisících nyní přicházejí do Evropy, mezi sebe samozřejmě nějaké teroristy pojmou, a Islámský stát vyhrožuje Evropě už dávno. Anebo je druhá možnost: Přicházející migrační vlna tak radikalizovala místní francouzské islámské radikály, že si po vyvraždění redakce Charlie Hebdo dali další kolečko. Anebo je to souhra obou faktorů. Pravděpodobnost, že útok nesouvisí s islámským terorismem, je limitně blízká nule.

Bez ohledu na to, kdo konkrétně za islámské extremisty útočil, povedlo se mu už válčiště války proti terorismu přesunout na naše území. A bude hůř - islamisté díky měkkosti Evropy prostě vyhrávají.