Imigranti čekají v Berlíně na registraci

Imigranti čekají v Berlíně na registraci Zdroj: ČTK/AP/Kay Nietfeld

Německo chce zrušit minimální mzdu pro uprchlíky. Jak roztomilé

Němci řeší problém. Jak dostat imigranty do práce, když většina z nich se na německém pracovním trhu těžko uchytí. Někteří zástupci největší vládní strany CDU navrhují zrušit pro ně pravidlo minimální mzdy, aby je vůbec někdo zaměstnal.

Je to samozřejmě logické. Vysoká minimální mzda odrazuje zaměstnavatele od nabírání lidí s nejnižší kvalifikací. Což i kvůli jazykové bariéře a jinému typu vzdělání velká část imigrantů je.

Úsměvnou shodou okolností je, že Německo zavedlo minimální mzdu až od letoška. Ještě loni by žádnou výjimku zvažovat nemuselo. Teď jde německým politikům hlavně o to, že zaměstnání je jeden z nejdůležitějších prvků integrace.

Němci tak ukazují, že minimální mzda může nejen bránit zaměstnávání určitých skupin lidí, ale ve svém důsledku také omezovat jejich integraci.

A nejde jenom o minimální mzdu. Motivaci k legální práci omezuje kopec dalších regulací, které se jinak tváří, že zvyšuj životní úroveň obyvatelstva jako celku. Už jen zvažování nad udělováním výjimek z regulací roztomile odhaluje to, jaké problémy tyto regulace ve skutečnosti dělají.

Kousek od těchto úvah je výjimka v podobě rozvolnění hygienických norem, která pomůže v zakládání vlastních restaurací s nabídkou jídla typického pro domoviny uprchlíků. Také snížení zdanění práce pro uprchlíky usnadní zaměstnávání.

Jak se na to bude koukat zbytek Němců? Už vidím ty transparenty: Výjimky pro všechny!