David Rath

David Rath Zdroj: profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Ratha doběhla jeho politická a lidská přezíravost, přechytračil nakonec sám sebe

Každý, kdo někdy hovořil s doktorem Davidem Rathem ví, že je to člověk vzdělaný a inteligentní, ale současně i mimořádně přezíravý a podezřívavý. Jeho vnitřní svět zůstával vždy určitým způsobem pro cizí lidi uzavřený (v tom jsou si podobní s expremiérem Jiřím Paroubkem). Navíc se zdálo, že někdejší středočeský hejtman, ministr zdravotnictví a poslanec ČSSD se domnívá, že dokáže všechny „přechytračit“. Zřejmě i proto hovoří ve svém případě o zmanipulovaném politickém procesu, který si kdosi objednal.

Rath včera dostal nepravomocně (proto ho pořád musíme považovat za nevinného) 8,5 roku za korupci. Zkusme se ale na jeho kauzu podívat i z jiného pohledu, než jsou milionové krabice s vínem, odposlechy a nesmyslně dlouhá vazba (rok a půl), ve které ho držel stát. Z celého případu se téměř úplně, a překvapivě, vytratila politika.

Přitom právě politické pozice a pýcha dovedly Davida Ratha tam, kde se v současnosti nachází.

Pokud má pravdu soudce Pacovský, tak by to na první pohled vypadalo jako jednoznačná kriminální kauza. Jak bylo řečeno, politika z toho ale jaksi vypadla. A tomu se nechce věřit.

David Rath se ve své knize „Přisedněte si“, kterou napsal ve vazbě, pokusil vysvětlit svoji kauzu i jinak. Prý se mělo ze strany jeho ČSSD jednat o shánění peněz na volby. Takové otázky se údajně řešily i na schůzkách sociální demokracie. Jenže tato stopa, o které někteří dokonce kdysi prohlašovali, že vyvolá zemětřesení na české politické scéně, zcela vychladla. Proč?

Jen si to Rath prostě vymyslel? Nic takového nebylo? Manipulace s veřejnými zakázkami ale nemohla probíhat v tak obrovské míře, ani ve Středočeském kraji, bez politického „posvěcení“ a „krytí“. Skutečně o tom tedy nikdo z ČSSD nevěděl? Jen doktor Rath a jeho skupinka? Ani tomu se nechce věřit.

Bývalý středočeský hejtman lidi podceňoval, nepovažoval je za rovnocenné partnery, i proto se dostal do prekérní situace. Že by ale byl takový politický kůl v plotě, není v podstatě možné. Jenže v tomto směru nám proces neřekl skoro nic.

A pokud jde o tu lidskou přezíravost, tu u Ratha nejlépe vyřešil bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek, který mu veřejně v květnu 2006 nafackoval.