Britská královská rodina hajlující v zahradách Balmoralu v roce 1933

Britská královská rodina hajlující v zahradách Balmoralu v roce 1933 Zdroj: The Sun

Královna Alžběta jako malá hajlovala. Zeman a Ovčáček mohou, jako u Peroutky, odhalit její zločin

Další bizarní historka spojená s Adolfem Hitlerem a jeho nacistickým režimem je na světě. A v mnohém překonává absurdní tvrzení prezidenta Miloše Zemana, který údajně viděl jakýsi článek novináře Ferdinanda Peroutky, v němž prý měl chválit německého vůdce. Tentokráte se objevil 17 vteřin trvající záběr starý 80 let, na kterém jako dítě hajluje budoucí britská královna Alžběta II.

Na rozdíl od textu Peroutky, který kromě Zemana nikdo neviděl (jeho mluvčí Jiří Ovčáček si možná už ale vsugeroval, že skutečně existuje), Buckinghamský palác nezpochybňuje záběry, kterými šokoval svět bulvární list The Sun. Jenže není hajlování jako hajlování. Stejně jako není článek jako článek.

Dnešní královně bylo v době natočení záběrů šest či sedm let (film pochází z roku 1933). Takže hajlování nemohlo být z její hlavy. Navedl ji k tomu podle všeho její strýc Eduard VIII., který se pak stal králem.

O co se vlastně ale jednalo? O kratochvíli? O parodii nacistů? To už zřejmě nikdy nezjistíme.

V každém případě víme, že Alžběta nikdy neměla nic společného se zrůdnou nacistickou ideologií a nijak ji nepodporovala. Stejně, jako neexistují důkazy, že Peroutka podporoval Hitlera.

V médiích se objevil názor historika Jamese Hollanda, podle něhož „by se ve 30. a 40. letech v Británii sotva našlo dítě, které si žertem nezkusilo nacistický pozdrav“. Podobné to bylo, když si u nás kdysi kluci hráli na válku, někteří představovali Němce a u toho hajlovali. Neznamenalo to absolutně nic, nikdo z nich nebyl ani v náznaku nacista.

The Sun zveřejněním hajlující královské rodině jako kdyby naznačoval, že něco nemusí být se stávající královnou v pořádku (i když Eduard nějaké sympatie k nacistům podle všeho mohl chovat). Je to stejná hloupost, jako hon na Peroutku, který si vymyslel Zeman. 

Problémem je, že další semínko nedůvěry bylo zaseto. A bohužel existuje hodně lidí, kteří absurdním blbostem uvěří…